Mátyás
-6 °C
1 °C

Ma csúcstalálkozón dönthetnek az adóról

2003.08.25. 09:30
Egyelőre csupán a megegyezés irányáról s annak határidejéről tud dönteni az szja-tábla ügyében kialakult patthelyzet miatt tartandó mai koalíciós csúcstalálkozón a miniszterelnök s a két koalíciós pártelnök. Eközben 6-7 lehetséges alternatíváról készülnek háttérszámítások a Pénzügyminisztériumban.
Legalább 6-7 különféle megoldásról készülnek számítások a Pénzügyminisztériumban a jövő évi személyijövedelemadó-táblával kapcsolatban. Ám ezek nincsenek olyan állapotban, hogy egy koalíciós csúcs alapjául szolgálhatnának. A hírek szerint ugyanis Medgyessy Péter miniszterelnök, Kuncze Gábor, az SZDSZ és Kovács László, az MSZP elnöke már ma, a kormányfő kínai útja előtt egyeztet arról, miként lehet feloldani a koalíciós patthelyzetet az adótábla ügyében.

Kormánypárti politikusok a Világgazdaságnak azt mondták: a helyzet tulajdonképpen változatlan, az érintetteknek politikai döntést kell hozniuk.

Végigveszik a variációkat

A "szemléltetésre" kidolgozott variációk alapján arról kell dönteni, életbe lépjen-e a törvényben foglaltak szerint jövőre az adócsökkentés, ahogy ahhoz az SZDSZ ragaszkodik, vagy találnak más, kompromisszumos megoldást. A szocialisták szerint ugyanis a kisebbik koalíciós párt nem a számokhoz, hanem az szja-csökkentés által elérendő, a gazdaságra gyakorolt hatáshoz ragaszkodik.

A mai egyeztetésen a három résztvevő a "végső megegyezés" határidejéről s annak irányáról tud majd dönteni - mondta a Világgazdaságnak egy kormányzati tisztségviselő. Egyesek szerint a parlamenti munka szeptemberi kezdéséig meg kellene egyezniük a koalíciós partnereknek.

150 milliárdot keresnek

Mindenesetre többféle elképzelést vázolnak fel a szakértők, akik abban az egyben egyetértenek, továbbra sem találják egy összegben az adócsökkentés fedezetét, a hozzávetőleg 150 milliárd forintot. Ha ugyanis - ahogy az egyik alternatíva szól - az eredeti tervekkel ellentétben mégsem csökkentenék jövőre a 25 százalékos áfakulcsot 23-ra, az "csupán" 80 milliárd forintos pluszbevételt jelentene.

A költségvetés egy összegben csak az útépítéseknél tartalmazná a "szükséges milliárdokat", ám most már az MSZP is nagy erőkkel kommunikálja a jövő évi beruházásokat, a több száz kilométeres gyorsforgalmiút-építést. Azt viszont egyelőre nem látni, hogy több költségvetési pontból egyenként "gyűjtögetve" miként lehetne ekkora tételt kihozni - mondta egy szakértő a napilapnak.

50 százalékos adókulcs?

A kompromisszumként felkínálandó lehetőségek között szerepel például, hogy a jelenleg háromkulcsos adótáblába beépítenének egy negyediket, akár 50 százalékos kulcsot is. De megfordult az ötletek között az is, hogy csupán egy, 25 százalék körüli kulcs lenne a jövőben a három helyett.

Továbbra is forog a tervek között, hogy bár nem az eredeti mértékben, de valamelyest csökkennének a kulcsok idei mértékei. Olyan elképzelést is hallani, amely szerint a magasabb sávhatárban lenne nagyobb a terhelés, egyfajta "igazságosabb rendszer" mottója mellett.

Lesz megegyezés - vélik továbbra is a koalíció politikusai a háttérben, annak ellenére, hogy a PM már 4-5 hete számolja a különféle variációkat -, s hozzáteszik: nyilvánvaló, hogy bár a vita egésze nem, de egyes elemei előre megkoreografált módon kerülnek a nyilvánosság elé. A mindennapi kommunikáció szintjén azonban egyelőre egyik fél sem engedett, Kuncze Gábor továbbra is a "ragaszkodunk az elfogadott törvényhez", Medgyessy Péter pedig a "partner vagyok, ha megvan a fedezet" szlogenek szellemében nyilatkozik.