Ágnes
-1 °C
2 °C

Jön a svájci frank a Cetelemtől

2007.06.20. 08:22
A devizaalapú hitelezés elindításával kívánja a Magyar Cetelem Bank Zrt. profitalakulását a korábbi növekedési pályára visszaállítani – jelentette be Lendvai János elnök-vezérigazgató. A Cetelem tavalyi adózás előtti eredménye ugyanis egy év alatt 27 százalékkal, 3,479 milliárd forintra csökkent.

A gyengülést három tényezővel magyarázta Lendvai János. Egyrészt az áruhitelezés terén megnőtt az „ingyenhitelek” aránya, s immáron 30 százalékos szeletet hasít ki a kihelyezések terén (azaz amikor nullaszázalékos THM-mel nyújtja a kölcsönt a bank a saját költségére). Ezzel a konstrukcióval olyan ügyfélkört kívánnak behozni, amelynek más típusú terméket is értékesíteni tudnak – indokolta az „ingyenhitelek” volumenének megugrását az elnök-vezérigazgató, s példaként említette, hogy e magánszemélyekkel mindjárt hitelkártya-szerződést is aláíratnak.

A profitra kedvezőtlenül hatott az áruhitelezés terén jelentkező jutalékszint-növekedés is. Ennek a mértéke immár a 10 százalékot is meghaladja, ez a nyugat-európai színvonal három-négyszeresének számít, ráadásul úgy tűnik, hogy az idén további növekedésre lehet számítani – magyarázta Lendvai János, hozzátéve: a tapasztalatok szerint a szolgáltatási színvonal egyre kevésbé számít a kereskedelmi partnereknél.

Harmadik tényezőként a Cetelem nyereségességét a kedvezőtlen gazdasági tényezők is rontották; ezek az idei esztendőben is éreztették a hatásukat. A hitelezés terén ugyanis ebben az évben még nem sikerült a 2007-re tervezett 5-10 százalékos bővülés időarányos részét elérniük. (Az elmúlt esztendőben egyébként 11 százalékkal, 55 milliárd forintra nőtt a bank hitelkihelyezése.) Ami pedig az ez évi profitterveket illeti, 10-15 százalékos erősödés szerepel a tervekben.

A devizaalapú hitellel a második fél évben indul el a Cetelem, ám mint Lendvai János fogalmazott: kiegészítő terméknek szánják, amelyet az interneten is el lehet érni, s nem gondolják, hogy a kihelyezések terén komoly részarányt képvisel majd. Az elnök-vezérigazgató, ám azt egyelőre nem kívánta elárulni, hogy mekkora THM-különbségre számíthatnak az érdeklődők a forint- és a svájcifrank-alapú konstrukciók között. Az árfolyam- és kamatkockázat tompítása céljából egy adott sávon belül mozoghatna majd a deviza kurzusa, így a törlesztőrészlet nagysága is – a sáv mértékét szintén nem kívánták még közölni –, s amennyiben innen kimozdulna az árfolyam, úgy az a futamidő hosszában éreztetné hatását.

Nagy fiókhálózatban továbbra sem gondolkodik a Cetelem – hangzott el –, sőt a meglévő pesti és budai irodát egy központi fiókba vonták össze. Itt a budapesti és a főváros környéki ügyfeleket szolgálják ki, és a személyi hitelezésre, valamint a hitelkártya-üzletágra összpontosítanak.