Szilvia
5 °C
16 °C

Apehkommandó a cukrászdákban

2004.07.27. 16:18
Az Apeh augusztus elsejével ellenőrzést indít a nagy mennyiségű cukrot felhasználó vállalkozásoknál.
Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal és a Vám- és Pénzügyőrség augusztus elsejétől összehangolt intézkedéssorozatot indít a vámszabályokba ütköző magánimport visszaszorítására - tájékoztatta az Indexet közleményben az Apeh. Az APEH megyei igazgatóságai a pénzügyminiszter elrendelése alapján célzott ellenőrzéseket folytatnak a cukorfelhasználók körében, a készleten lévő áruk eredetének vizsgálata céljából. Az ellenőrzések elsősorban a cukrot forgalmazók mellett a cukrászokat, illetve a szesz- ás üdítőital gyártókat érintik. Az ellenőrzések főként a déli országhatárhoz közeli megyékben várhatók VPOP-val és a rendőrség illetékes szerveivel együtt. Az ellenőrzések szigorításától a költségvetési bevételek emelkedését várja a pénzügyi tárca.

A Pénzügyminisztérium tegnap jelentette be: miután a keleti határokon tömeges méreteket öltött a hazai ár feléért kapható román és ukrán cukor iránti bevásárlóturizmus, módosítják a vonatkozó szabályokat. Jelenleg ugyanis magánszemélyek 175 euró, azaz 3-400 kilógramm értékben vámmentesen hozhatnak be cukrot az unió területén kívülről is. Az új, augusztus elsejével hatályba lépő rendelkezések nem írják - nem írhatják - felül a 175 eurós uniós szabályt, azonban az egyfőre jutó éves cukorfogyasztásból kiindulva az ezen mennyiség felett importálókat többszöri vámárú nyilatkozat kitöltésére kötelezik. A VPOP ugyanakkor ezek utólagos ellenőrzése mellett nyomon követik a cukor sorsát is.

A magán-cukorimport az uniós csatlakozást követően ugrot meg, a becsült 8-10 ezer tonnás behozatal mintegy négy milliárd forintos kárt okozott költségvetésnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?