Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Apehkommandó a cukrászdákban

2004.07.27. 16:18
Az Apeh augusztus elsejével ellenőrzést indít a nagy mennyiségű cukrot felhasználó vállalkozásoknál.
Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal és a Vám- és Pénzügyőrség augusztus elsejétől összehangolt intézkedéssorozatot indít a vámszabályokba ütköző magánimport visszaszorítására - tájékoztatta az Indexet közleményben az Apeh. Az APEH megyei igazgatóságai a pénzügyminiszter elrendelése alapján célzott ellenőrzéseket folytatnak a cukorfelhasználók körében, a készleten lévő áruk eredetének vizsgálata céljából. Az ellenőrzések elsősorban a cukrot forgalmazók mellett a cukrászokat, illetve a szesz- ás üdítőital gyártókat érintik. Az ellenőrzések főként a déli országhatárhoz közeli megyékben várhatók VPOP-val és a rendőrség illetékes szerveivel együtt. Az ellenőrzések szigorításától a költségvetési bevételek emelkedését várja a pénzügyi tárca.

A Pénzügyminisztérium tegnap jelentette be: miután a keleti határokon tömeges méreteket öltött a hazai ár feléért kapható román és ukrán cukor iránti bevásárlóturizmus, módosítják a vonatkozó szabályokat. Jelenleg ugyanis magánszemélyek 175 euró, azaz 3-400 kilógramm értékben vámmentesen hozhatnak be cukrot az unió területén kívülről is. Az új, augusztus elsejével hatályba lépő rendelkezések nem írják - nem írhatják - felül a 175 eurós uniós szabályt, azonban az egyfőre jutó éves cukorfogyasztásból kiindulva az ezen mennyiség felett importálókat többszöri vámárú nyilatkozat kitöltésére kötelezik. A VPOP ugyanakkor ezek utólagos ellenőrzése mellett nyomon követik a cukor sorsát is.

A magán-cukorimport az uniós csatlakozást követően ugrot meg, a becsült 8-10 ezer tonnás behozatal mintegy négy milliárd forintos kárt okozott költségvetésnek.