Ágnes
-1 °C
2 °C

Most a szerb cukor jöhet

2004.08.06. 08:14
Újabb importveszélytől és piacvesztéstől tart a hazai cukoripar, mivel Szerbia és Montenegró ismét vámmentesen szállíthat cukrot az EU-ba. A feldolgozók brüsszeli fellépést sürgetnek.
A romániai cukormizéria után újabb importdömpingtől tart a hazai cukoripar, mivel Brüsszel döntése szerint Szerbia és Montenegró holnaptól újra vámmentesen szállíthat cukrot az unióba. Koczka Zoltán, a Cukoripari Egyesülés (CIE) igazgatója tart attól, hogy már a jövő héttől megindulnak a cukorszállítmányok, mert hazánk a szerb exportnak egyik legfontosabb célállomása lehet a földrajzi közelség miatt.

A CIE adatai szerint Szerbia és Montenegró, illetve a balkáni térséghez tartozó Macedónia és Horvátország a korábbi években 200 ezer tonna cukrot exportálhatott kedvezményesen az EU-ba, amelyből a szerb kivitel 60-70 ezer tonnát tett ki. Az eladási távolságot alapvetően a szállítási költségek határozták meg, ezért a termékek zöme néhány közelebbi tagállamban, főként Olasz- és Görögországban talált vevőre. Új tagországként most Magyarország is számíthat a balkáni cukor fokozott megjelenésére. Ezért az egyesülés felkérte az agrártárcát, illetve a kormányt arra, hogy igazságosabb teherviselést érjen el Brüsszelben. Az ágazati elképzelések szerint az jelenthetne megoldást, ha a balkáni cukor nemcsak egy-két uniós országba áramlana, hanem azt a tagállamokban egyenlő mértékben kellene teríteni - mondta Koczka.

A minisztérium nem számít piaczavarásra

Az agrártárca tájékozódik az új helyzetről, és indokolt esetben megteszi a szükséges lépéseket - reagált a Világgazdaságnak Németh Imre agrárminiszter. Hozzátette: Magyarország szempontjából nem tartja kedvezőnek a szerb importlehetőséget, de az FVM előzetesen nem számít a romániaihoz hasonló, érdemi piaczavarásra. Szerbia ugyanis az általa előállított répacukor egy részét szállíthatja az EU-ba, míg Romániából máshonnan származó, olcsó nádcukor érkezett hozzánk a határ menti magánimporttal. (Mint ismert, a PM a magánimportban az eddigi akár 400 kilogrammról augusztus elsejétől évi 20 kilóra mérsékelte a fejenként behozható cukormennyiséget).

Fix vám

Az EU ma saját cukorpiacát tonnánként 419 eurós (kilónként több mint 100 forintnak megfelelő) fix vámmal, és szükség esetén változó mértékű vámpótlékkal is védi. E terhek megfizetése alól kap mentességet a szerb (illetve a macedóni és a horvát) cukor. Az unió a könnyítést a háború utáni segítségnyújtás részeként és a későbbi csatlakozás előkészítéséhez adja. A kedvezményezettek azonban csak azt a meny-nyiséget vihetik az egységes piacra, amelyet saját szükségletükön felül állítanak elő.

Az utóbbi időszakban mindhárom országgal kapcsolatban felmerült, hogy több cukrot szállított az EU-ba, mint amennyit árumérlege alapján exportálhatott volna. Egyértelműen azonban csak Szerbia és Montenegró esetében bizonyosodott be, hogy saját répacukortermékeként feltüntetett, olcsón importált és átcsomagolt nádcukrot is adott el. Az uniós cukorlobbi nyomása ellenére az EU politikai okokból egy éve úgy döntött, hogy a vámmentességet nem vonja meg, csupán felfüggeszti annak alkalmazását. A beviteli kedvezményt augusztus 7-től Szerbia és Montenegró azért kaphatja vissza, mert Brüsszel meggyőződött arról, hogy az ottani hatóságok időközben felkészültek az esetleges újabb visszaélések kiszűrésére.