Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A hazai cukorgyártók erősítenék az árakat

2005.12.30. 10:18
Az EU nemrég elfogadott cukorpiaci reformja keretében az elkövetkező 5-6 évben több millió tonna cukrot vonnak ki a piacról, írta a Napi Gazdaság.
Kína cukoraukciókat tervez januárra, ezzel akarják letörni a belföldi árakat, amelyek a termelés csökkenéséből adódóan igazodtak a nemzetközi árszinthez, azaz meredeken emelkedtek. Az akció folytatása az állami cukortartalékok felszabadításának, amivel gondoskodni akarnak az ellátás folyamatosságáról a belföldi termelés visszaesése és a tízéves csúcson lévő árak közepette, írta a Bloomberg.

A nádból, illetve répából nyert cukormennyiség a Beijing Orient Agribusiness Consultant Ltd. tanácsadó cég adatai szerint a 2005. szeptember 30-án zárult egyéves időszakban az előző idényben megtermelt 10,02 millió tonnáról hároméves mélypontra, 9,17 millió tonnára csökkent az aszály miatt. Ugyancsak a Beijing Orient adatai szerint a finomított- és nyerscukor-készletek igénybevétele nyomán a kínai állami raktárakban lévő tételek szeptember 30-ig az egy évvel korábbi 2,03 millió tonnáról 29 százalékkal, 1,45 millió tonnára csökkentek.

A Napi Gazdaságnak nyilatkozó elemzők szerint a jövőt illetően nagy a bizonytalanság a világpiacon, mivel több hatás egyidejűleg érvényesül. Egyrészt az EU nagyon sok cukrot köteles exportálni 2006 első felében - korábbi "C" kvótás cukrát a WTO döntése értelmében legkésőbb (értelmezéstől függően) 2006 májusáig vagy augusztusáig el kell tüntetnie belső piacáról -, ez az 5-6 millió tonna exportcukor pedig megjelenik majd a világpiacon.

Ennek árlenyomó hatását azonban hosszabb távon vélhetően ellensúlyozza, hogy az EU nemrég elfogadott cukorpiaci reformja keretében az elkövetkező 5-6 évben éppen ugyanennyit ki is von majd a piacról. Mindent összevetve a fejlemények az árak stabilizációja, illetve enyhe emelkedése irányába hatnak majd, vélekedtek azt elemzők, hangsúlyozva, hogy fentieknek a magyar piacra nagyon komoly áttételes hatása van.

Európában a cukorárak olyan magasságban lesznek majd, amilyet a világpiaci ár lehetővé tesz - az importra persze rárakódnak még egyéb terhek: vám, pótvám -, de alapvetően ez az ár érvényesül majd (plusz-mínusz 10-20 euró eltéréssel) Magyarországon is. Jelenleg azért nem ilyen erős még ez a hatás, mert az EU vámvédelme olyan magas, hogy nem a harmadik országokból származó cukor ára határozza meg a belpiaci árakat.

A cukorgyártók a gazdasági lap információi szerint jövőre erősítenék az árakat a piacon, a tárgyalások azonban még nem értek véget. A Magyar Cukor Rt.-nél mindenesetre azzal számolnak, hogy a termelői árak a közeljövőben az intervenciós árszint (632 euró/tonna a gyári paritású, ömlesztett cukor nettó ára) körül stabilizálódnak, mondta Fischer Béla vezérigazgató. Ugyanezt nyilatkozta Madarász László, az Eastern Sugar Rt. vezérigazgatója.