József, Bánk
-6 °C
0 °C

Most a Daihatsu jönne Magyarországra

2003.12.05. 09:46
A Népszabadság információi szerint a Toyota tulajdonában lévő Daihatsu európai gyártóhelyet keres. A japán cég listáján jelenleg két kelet-közép-európai helyszín, Magyarország és Csehország szerepel. Az egyik a már korábbi külföldi autógyártók által is megfelelőnek tartott Tatabánya-Oroszlány térsége.
Újabb autógyár keres Európai telephelyet. A japán Toyota tulajdonában lévő Daihatsu listáján jelenleg két kelet-közép-európai helyszín, Magyarország és Csehország szerepel - értesült a Népszabadság. A cég jelenleg a kiválasztott régiók infrastrukturális lehetőségeit, a számításba jöhető támogatásokat és a munkaerőpiacot vizsgálja, a végleges döntés 2004-ben várható. Az egyik a már korábbi külföldi autógyártók által is megfelelőnek tartott Tatabánya-Oroszlány térsége.

A Toyota jelenleg Európában több bázissal és évi 400 ezer darabos kapacitással rendelkezik, ám ezt bővíteni akarja, mert a tervezettnél gyorsabban nőnek eladásai. A Daihatsu különböző modelljeiből 24 ezer kelt el, ami 5 százalékos növekedést jelent. A Toyota az angliai Burnestone-ban, a franciaországi Valenciennes-ben és Törökországban épített autógyárat, ezekben készülnek a Corollák és Yarisok különböző változatai - írja a Népszabadság.

Magyarország az utóbbi években négy autógyárról maradt le. Legutóbb a Hyundai jelentette be, hogy nem ide hozza európai gyárát. A dél-koreai gyár egy hete döntött úgy, hogy Szlovákiába vagy Lengyelországba viszi az egymilliárdos beruházást. Korábban már lemaradtunk a BMW-ről, a Toyotáról, valamint a francia PSA Peugeot-Citroenről is.