Gusztáv
-4 °C
1 °C

Leállította a termelést a diósgyőri DAM Steel Rt.

2003.01.03. 16:41
Veszteséges gazdálkodás miatt leállította a termelést a diósgyőri DAM Steel Rt. - közölte rendkívüli sajtótájékoztatóján az igazgatóság olasz és magyar tagjainak jelenlétében Monica Pirovano, az igazgatóság elnöke.
A DAM Steel Rt. 2001 áprilisában került az olasz Cogne cég tulajdonába. Pirovano asszony szerint a DAM Steelt versenyképes európai acélgyártó cégnek tartják. A magyarországi körülmények azonban nem tették lehetővé a folyamatos és eredményes gazdálkodást.

Túl erős forint, drága áram

Székely Árpád, az igazgatóság tagja kifejtette: a forint felértékelődése fokozottan sújtotta a DAM exportját, amit az elmúlt évben 10 százalékkel növeltek. Az elektroacél-termeléshez a hulladékacélt és az energiát is az erősödő forintért vásárolják. A környező országok kohászatai állami támogatást élveznek, kizárólag a magyar kohászatot érintik megszorító intézkedések. Az elektroacél előállításra szakosodott DAM Steel a területén lévő áramszolgáltató alállomásnak - amely nem került a tulajdonába - kilowattonként 2 forinttal többet fizet, mint más magyarországi fogyasztók.

Két hét türelmi idő

Eugenio Marzoralti, az olasz tulajdonosokat képviselő igazgatósági tag elmondta: két hét türelmi időt jelöltek meg, ami alatt a magas villamos-energia árak mérséklésében a szolgáltató ÉMÁSZ-al próbálnak megállapodásra jutni. A DAM gazdálkodása az elmúlt év utolsó negyedévében már rentábilis volt, havi átlagban csaknem 30 ezer tonna, főként export acél készáru hagyta el a diósgyőri kohászatot.

Kétmilliárdos veszteség

Az értékesített különleges minőségű acél mennyisége tavaly meghaladta a 230 ezer tonnát, a cég árbevétele 16 milliárd forint körül alakult, tíz százalékkal meghaladva a megelőző évi teljesítményt. A DAM - főként a forint erősödése miatt - 2002-ben több mint 2 milliárd forint veszteséggel számol.