Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

A volt Dunaferr-vezér lehet a DAM megmentője

2004.04.13. 09:29
A Dunaferr korábbi vezére Horváth István is részt kíván venni a szinte kilátástalan helyzetbe került DAM Steel Rt. megmentésében, együttműködve egy befektetői csoporttal.
Megerősítette a Napi Gazdaság értesülését Horváth István, a Dunaferr Rt. volt elnöke, hogy valóban együttműködik egy olyan szakmai befektetői csoporttal, amely a diósgyőri kohászati cég működő vagyontárgyainak megvásárlását tervezi, s a kohászati termelés újraindítását, lényegében a diósgyőri acélgyártás megmaradását tekinti elsődlegesnek.

Megmenthető

A szakember elmondta: javarészt diósgyőriekből áll ez a csoport, és hathatós kormányzati támogatásban bíznak céljaik elérése érdekében, személye pedig garancia lehet erre. Mint ahogy több pénzintézet is jelezte: amennyiben ő valóban föllép a diósgyőri kohászat érdekében, hajlandóak finanszírozni a termelést. Horváth István szerint az újraindításához 1,5-2,0 milliárd forint forgóeszköz kell és legalább ugyanennyi az elengedhetetlen fejlesztésekre, hogy a diósgyőri cég valóban minőségi, nemesacélt gyártson.

Diósgyőr most még megmenthető, viszont kormányzati szinten kell eldönteni, hogy szüksége van-e az országnak az innen származó acélra és a foglalkoztatás fenntartására - állította a Dunaferr volt vezére. Elengedhetetlennek tartja azt, hogy egy független cég átvilágítsa a tavaly márciusa óta felszámolás alatt álló a DAM Steel Rt.-t és a termelést február végéig végző Borsodi Nemesacél Acélgyártó (BNA) Kft.-t, amely ellen szintén felszámolást kezdeményezett a cég három beszállítója. Ha sikerül újra indítani az acélgyártást és véghez vinni a szükséges fejlesztéseket, akkor megjelenhet egy igazi, tőkeerős szakmai befektető, amely hosszú évekre rendezkedhetne be.

A Napi Gazdaság úgy értesült, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság várhatóan ma dönt a BNA ellen benyújtott felszámolási kérelem elbírálásáról, illetve a BNA menedzsmentjének arról a beadványáról, amelyben elismerik a fizetésképtelenséget. A lapunk által megkérdezett kohászati és pénzügyi szakemberek feltételezik, hogy a kormány és az MSZP-s vezetésű miskolci önkormányzat valóban megbeszéléseket folytat a háttérben egy befektetői körrel, a bíróság vélhetően ezért is várt a beadványok elbírálásával a határidő legvégéig. A BNA menedzsmentjét mind a munkaügyi tárca, mind pedig a cégnél működő érdekképviseletek hibáztatják azért, hogy idáig fajult a dolog, holott az acéltermékek ára az utóbbi hónapokban meredeken emelkedett, a kohászat biztos piacokkal bírt. Igaz ugyanakkor az is, hogy az alapanyagként használt hulladék vas ára nem egészen egy év alatt 70 százalékkal nőtt.