Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Százmillió eurós dán óriás beruházás Magyarországon

2006.10.30. 07:39
Újabb jelentős - százmillió eurós - beruházást hajt végre Magyarországon a világ piacvezető és egyben legdinamikusabban fejlődő gyógyászati segédeszközöket gyártó cége, a dán Coloplast. Ma írják alá a szerződést a befektetésről, amelyhez a magyar állam is támogatást nyújt - az úgynevezett egyedi elbírálású kormánydöntés keretében odaítélhető komplex támogatást.

A 2009-ig folyamatosan megvalósuló beruházás részint a már meglévő tatabányai gyáregység kapacitásának bővítését jelenti, részben egy új termelőegység létesítését, ez utóbbit az elmaradottnak számító Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az utóbbi termelő beruházás eredményeként mintegy ezer új munkahelyet teremt a Coloplast, erre egyrészt a csúcstechnológiát alkalmazó, magasan kvalifikált munkaerőt toboroznak, másrészt szakembereket jelentős kézi munkát igénylő feladatokra.

A beruházás nemcsak amiatt fontos, mert csúcstechnológiát képvisel, s mert nagyon sok állást teremt, hanem azért is, mert a kormányzat által is preferált, elmaradott térségben indul be a fejlesztés - szögezte le a Világgazdaságnak Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára. Hozzátette: egy további pozitívuma, hogy a befektető dán, azaz nem a nálunk "hagyományosnak" számító nyugat-európai, amerikai, illetve távol-keleti országokból származik. Ez részben a kormányzat elmúlt időszakban tett erőfeszítéseinek is az eredménye, mivel hangsúlyosan "foglalkoztak" a dán és a svéd befektetésekkel. S ma már látszik is az a tendencia, hogy - részint a Gripen ellentételezési programnak is köszönhetően - mind gyakrabban merül fel Magyarország mint potenciális (majd megvalósuló) befektetési helyszín az észak-európai invesztorok fejében.

A szerződés aláírásának időzítésére utaló kérdésre Garamhegyi annyit mondott: egyelőre szerencsére nem érzékelhetők jelentős hatásai az elmúlt hónap magyarországi politikai fejleményeinek. Tény ugyanakkor, hogy mutatkozik egyfajta megtorpanás a befektetők részéről, de ez az óvatosságra visszavezethető lassítás nem csupán Magyarországra, hanem a térség többi három országára - Lengyel- és Csehországra, valamint Szlovákiára is jellemző. Valójában az jelenti a fő problémát, hogy e nagy térségbeli versenytársak politikai "megbillenését" kihasználhattuk volna, ha nem következett volna be nálunk is hasonló eset. Eddig ugyanis egyik nagy előnyünk a politikai stabilitás volt.

Ennek ellenére folyamatosak a tárgyalások a befektetőkkel, s ugyan van rá példa, hogy egy invesztor elhalasztja a döntését és inkább kivár, de Garamhegyi szerint ennek ellenére ez az év is jelentős, 3,5-4 milliárd eurónyi külföldi működőtőke-befektetést hoz Magyarországnak.