Ágnes
-1 °C
2 °C

A Danubius elfoglalja Erdélyt

2007.06.19. 08:10
A Danubius megvásárolta a Salina Invest közel felét, ezzel befolyása 90 százalék fölé nőtt az erdélyi Szovátafürdőn üzemelő gyógyászati és hotelkomplexumban.

A Danubius tegnapi bejelentése szerint egy opciós szerződés alapján megvásárolta a Corvinus Zrt.-től a szovátai hoteleket birtokló és üzemeltető cég fő tulajdonosának, a Salina Invest S.A.-nak a 43,51 százalékos részvénycsomagját, ezzel részesedése 99,94 százalékosra nőtt a társaságban.

A szállodacsoport még 2001 szeptemberében szállt be a szovátai üdülőkomplexum privatizációjába egy magyar befektetőcsoporttal, melynek legnagyobb tagja a Corvinus volt. A csoporton belül a Danubius kezdeti részesedése 20 százalékos volt, s a szovátai szállodákat és gyógyászati központot üzemeltető Balneoclimaterica 82,17 százalékát vásárolták meg (a Salina Invest mostani részesedése ebben 95,86 százalék). A kezdeti 130 millió forintos befektetés után a Danubius mintegy egymilliárd forint értékben vett további részesedéseket a cégben, illetve nagyobbrészt tőkét emelt abban, így nőtt részesedése 56,5 százalékig.

A 600 millió forintot meghaladó tőkeemelést teljes egészében a szovátai szállodák felújítására költötte a Salina, többek között ebből a forrásból valósulhatott meg a Danubius Health Spa Resorts Sovata, a háromcsillagos, 168 szobás szálloda felújítása is - tudta meg a Napi Gazdaság Deák Esztertől, a Danubius befektetői kapcsolatokért felelős munkatársától.

A vásárlás egy opciós szerződés alapján történt, a Danubius tavalyi éves jelentése a 43,51 százalékos csomag vételárát hozzávetőlegesen 1,6 milliárd forintra tette. Így a Danubius becslésünk szerint összesen mintegy 2,7 milliárd forintot fordított az évek folyamán a Salina megvásárlására. (Igaz, ennek jelenértéke ennél magasabb a korábban kifizetett összegek miatt, ráadásul a Salina évekig pereskedett a privatizációs szerződés miatt, s politikai támadások is érték a Danubius akvizícióját az erdélyi üdülőhelyen.) Persze a szerzeményben nemcsak a jelenleg üzemelő 400 szállodai szoba jelenti az értéket, hanem a tóhoz kapcsolódó fürdő és gyógyászati központ is. A mostani vásárlással a Danubius-csoport összes fontosabb külföldi érdekeltségében 90 százalékig vagy a fölé növelte befolyását.