Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Megint eladó a GTS-Datanet

2002.05.28. 12:17
Ismét eladósorba került a magyar internetpiacon dobogós helyen szereplő GTS-Datanet, miután súlyosan eladósodott anyavállalata csődvédelembe menekült. A holland KPN és az amerikai Qwest vegyesvállalata, a KPNQwest nemrégiben vásárolta fel a Global TeleSystems (GTS) közép-európai érdekeltségeit, ám a páneurópai hálózatépítő a múlt héten megroppant a felvett hitelek súlya alatt.
Magyarországon a Datanet nyújtott először betárcsázós internetszolgáltatást a kereskedelmi szférában 1995-ben: az azóta eltelt idő során csak a márkanév maradt, a tulajdonosi szerkezet többször is változott. A GTS 1998-ban vásárolta be magát a cégbe, 2001 novemberében pedig összeolvasztotta magyar leányvállalatával, a GTS Magyarország Távközlési Kft.-vel. Az így létrejött GTS-Datanet Távközlési Kft. mindkét cég jogutódja, ám kisvártatva ismét tulajdonost cserélt: 2002 márciusában a GTS többi közép-európai érdekeltségével együtt a KPNQwest tette rá a kezét.

Egy névváltással kevesebb

A tulajdonosváltások gyakoriságát érzékelteti, hogy a magyar vállalat még előző tulajdonosa, a Global TeleSystems nevét viseli, és egyre valószínűtlenebb, hogy valaha is felveszi mostani gazdája, a KPNQwest nevét. Az amerikai Qwest és a holland KPN tulajdonában álló páneurópai adatkommunikációs vállalat ugyanis 211 millió euró értékű kötvényt adott a GTS Ebone vállalataiért, továbbá átvállalta a GTS 435 millió euró értékű banki tartozásait és lízing-kötelezettségeit. A még a távközlési szektorban is szokatlan nagyságrendű kötelezettségvállalás néhány hónap leforgása alatt a csőd szélére juttatta a nagyratörő befektetőt, amely mindent összevéve mintegy 2 milliárd euró adósságot halmozott fel terjeszkedése során. Még a cégtáblát sem volt idő átfesteni a magyar leányvállalaton.

A szolgáltatás marad

A GTS-Datanet illetékesei a KPNQwest igazgatótanácsának lemondása után is optimistán látják a helyzetet: a közép-európai régió, így a magyar leányvállalat is, már jó ideje önellátó, kiadásait és befektetéseit is saját maga finanszírozza. Az elmúlt időben sem szorult a KPNQwest anyagi segítségére, vagyis a hazai operációt közvetlenül nem érintik az anyacég pénzügyi problémái. "A KPNQwest csődvédelmet kért, amelyben a szolgáltatás továbbra is zavartalanul működik. Amennyiben mégis bekövetkezne egy leállás, a hálózatunk Európa több pontján is csatlakozik más hálózatokhoz, amelyre átirányíthatjuk a nemzetközi forgalmat." - nyilatkozta az Indexnek Varga Edit, a kihívásokkal küzdő tulajdonosi szerkezetű vállalat elbűvölő PR-menedzsere.

Tovább koncentrálódhat a piac

A lehetséges vevőkről még sem a GTS-Datanet, sem a KPNQwest nem nyilatkozik: az anyacég 25 ezer kilométernyi száloptikás távközlési hálózata mindenesetre elég nagy falat ahhoz, hogy bármelyik multinacionális távközlési óriáscég étvágyát felkeltse.