Ödön
2 °C
11 °C

Megint eladó a GTS-Datanet

2002.05.28. 12:17
Ismét eladósorba került a magyar internetpiacon dobogós helyen szereplő GTS-Datanet, miután súlyosan eladósodott anyavállalata csődvédelembe menekült. A holland KPN és az amerikai Qwest vegyesvállalata, a KPNQwest nemrégiben vásárolta fel a Global TeleSystems (GTS) közép-európai érdekeltségeit, ám a páneurópai hálózatépítő a múlt héten megroppant a felvett hitelek súlya alatt.
Magyarországon a Datanet nyújtott először betárcsázós internetszolgáltatást a kereskedelmi szférában 1995-ben: az azóta eltelt idő során csak a márkanév maradt, a tulajdonosi szerkezet többször is változott. A GTS 1998-ban vásárolta be magát a cégbe, 2001 novemberében pedig összeolvasztotta magyar leányvállalatával, a GTS Magyarország Távközlési Kft.-vel. Az így létrejött GTS-Datanet Távközlési Kft. mindkét cég jogutódja, ám kisvártatva ismét tulajdonost cserélt: 2002 márciusában a GTS többi közép-európai érdekeltségével együtt a KPNQwest tette rá a kezét.

Egy névváltással kevesebb

A tulajdonosváltások gyakoriságát érzékelteti, hogy a magyar vállalat még előző tulajdonosa, a Global TeleSystems nevét viseli, és egyre valószínűtlenebb, hogy valaha is felveszi mostani gazdája, a KPNQwest nevét. Az amerikai Qwest és a holland KPN tulajdonában álló páneurópai adatkommunikációs vállalat ugyanis 211 millió euró értékű kötvényt adott a GTS Ebone vállalataiért, továbbá átvállalta a GTS 435 millió euró értékű banki tartozásait és lízing-kötelezettségeit. A még a távközlési szektorban is szokatlan nagyságrendű kötelezettségvállalás néhány hónap leforgása alatt a csőd szélére juttatta a nagyratörő befektetőt, amely mindent összevéve mintegy 2 milliárd euró adósságot halmozott fel terjeszkedése során. Még a cégtáblát sem volt idő átfesteni a magyar leányvállalaton.

A szolgáltatás marad

A GTS-Datanet illetékesei a KPNQwest igazgatótanácsának lemondása után is optimistán látják a helyzetet: a közép-európai régió, így a magyar leányvállalat is, már jó ideje önellátó, kiadásait és befektetéseit is saját maga finanszírozza. Az elmúlt időben sem szorult a KPNQwest anyagi segítségére, vagyis a hazai operációt közvetlenül nem érintik az anyacég pénzügyi problémái. "A KPNQwest csődvédelmet kért, amelyben a szolgáltatás továbbra is zavartalanul működik. Amennyiben mégis bekövetkezne egy leállás, a hálózatunk Európa több pontján is csatlakozik más hálózatokhoz, amelyre átirányíthatjuk a nemzetközi forgalmat." - nyilatkozta az Indexnek Varga Edit, a kihívásokkal küzdő tulajdonosi szerkezetű vállalat elbűvölő PR-menedzsere.

Tovább koncentrálódhat a piac

A lehetséges vevőkről még sem a GTS-Datanet, sem a KPNQwest nem nyilatkozik: az anyacég 25 ezer kilométernyi száloptikás távközlési hálózata mindenesetre elég nagy falat ahhoz, hogy bármelyik multinacionális távközlési óriáscég étvágyát felkeltse.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?