Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

A múlté hazánk regionális elsősége

2003.01.23. 10:03
Magyarország mind a makro-, mind a mikrogazdaság versenyképességét tekintve elvesztette regionális elsőségét a tegnap kezdődött davosi világgazdasági fórum legfrissebb rangsora szerint. Szlovénia mindkét listán, a makrogazdasági kilátások tekintetében pedig immár Észtország is lekörözi hazánkat.
A magyar gazdaság a három komponenst vizsgáló makrogazdasági versenyképesség tekintetében 74 ország közül a 29. helyet foglalja el, míg tavaly még ennél eggyel előrébb állt a listán.

Az új éllovasok: Észtország és Szlovénia

Észtország időközben a 26., Szlovénia pedig a 28. helyre tudta feltornázni magát - derül ki a részben számszerű mutatókat részben pedig a világgazdasági fórumon részt vevő gazdasági és üzleti vezetők véleményét tükröző ranglista legfrissebb kiadásából.

Az index összetevői közül Magyarország a technológiában érte el viszonylag a legjobb (21.) helyezést, ám a regionális elsőséghez ez is kevés. A közintézmények tekintetében a 30., a makrogazdasági környezetet nézve pedig mindössze a 49. helyhez elég a magyar teljesítmény. Sovány vigasz, hogy Csehország, Szlovákia és Lengyelország szintén lejjebb csúszott a rangsorban - utóbbi nem kevesebb, mint tíz hellyel.

A vállalati szektor versenyképessége terén szintén romlott a magyar besorolás: a tavalyi 27. után ezúttal a 28. helyre került az ország, Szlovénia ugyanakkor - öt helyet javítva - a 27.-re tornázta fel magát.

Finnország visszaesett

A mikrogazdasági index két összetevője - a vállalati működés és stratégia, illetve az üzleti környezet - hazánk esetében nem mutat érdemi eltérést. Lengyelország és Szlovákia szintén hátrébb szorult a vállalati indexen, míg Csehország stabilan őrzi 34. helyezését.

A világgazdasági fórum mindkét versenyképességi indexét az Egyesült Államok vezeti, mögötte a tavalyi aranyérmes Finnország következik.