Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A Világbank szerint javítottunk

2008.09.10. 16:57
A tavalyi 50. után az idén a 41. helyre került Magyarország a Világbank országrangsorában, melyben az üzleti feltételek szempontjából értékelik az országokat. A tágabb régióból csak Szlovákia és a balti államok előznek meg minket.

Lengyelország a 76., Csehország a 75., Szlovénia az 54., Románia a 47. a Világbank új, az országokat az üzleti környezet alapján rangsoroló jelentésében. Így Magyarország 41. helyezése nem csak azt jelenti, hogy a tavalyi 50. helyről kilencet előreléptünk, de azt is, hogy a régióból csak a balti államok (Lettország a 29., Litvánia a 28., Észtország 22. a listán) és a 36. Szlovákia előz meg minket, de azt is, hogy a vetélytárs államok közül Szlovéniát leszámítva (tíz hely) az elmúlt egy évben Magyarország javított a legtöbbet. Csehország és Lengyelország helyezése romlott.

A lista első nyolc helyén nincs változás: a mindig a következő évre szóló, így az idén 2009-es Doing Business jelentés rangsorának élén Szingapúr áll, majd Új Zéland, az USA, Honkong és Kína, Dánia, Anglia, Írország és Kanada következik, a 9. és 10. helyen Norvégia és Ausztrália helyet cseréltek, idén a kontinens áll előrébb.

Magyarország a tíz kiemelt szempont (egyebek között az adózás, a foglalkoztatás, a befektetővédelem) közül a vállalkozás elindítását tekintve került fel reformer országok közé.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium kommentárja szerint "a Világbank jelentésének nyár eleji lezárása óta is jelentős változások történtek hazánkban a szabályozások egyszerűsítéséért. Az építésügyi szabályozások területén például a kormány azóta elfogadta az építésügyi eljárásokat gyorsító intézkedéscsomagot, amelyhez több mint 30 jogszabályt módosított. Ez a következő évi Világbanki jelentésben további előrelépést jelent majd." Rámutatnak: a Világbank mai jelentése megerősíti az Ernst & Young nemrégiben nyilvánosságra hozott elemzését is, amelyben a szervezet Magyarországot Európa 7. legvonzóbb befektetési célpontjaként azonosította.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!