Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Májusban zár be a Debreceni Dohánygyár

2004.01.27. 15:33
Az Imperial Tobacco kedden hivatalosan is bejelentette, hogy bezárja a Reemtsma debreceni gyárát. Közel négyszáz ember kerülhet utcára.
Az Imperial Tobacco ma bejelentette, hogy bezárja a tulajdonában álló Reemtsma Debreceni Dohánygyárat és a filter-gyártó üzemét, melyekben jelenleg még 380 ember dolgozik. A gyárban 2,7 milliárd cigarettát állítottak elő tavaly, idén azonban legkésőbb májusban végleg bezárják a gyár kapuját.

Marad a Symphonia

A Reemtsma üzemében készülnek a Davidoff, a West, a Symphonia, a Moon, a Pakli, a Mustang és a Főnix cigaretták, a cég közleménye szerint azonban ezen márkák eltűnésétől nem kell tartani, hiszen azokat tovább gyártják az Imperial Tobacco valamelyik üzemében a megmaradt 32-ből. Hogy melyikben, még kérdéses, Szlovákiában és Szlovéniában azonban biztosan nem, hiszen a mai napon az ott működő gyárak bezárásáról is döntés született.

Ezer ember

A Napi Online értesülései szerint a rolólehúzások a három országban összesen ezer embert érintenek és 35 millió fontba kerülnek, ám 2005-től évi húszmillió fontos megtakarítást remél a társaság az intézkedésektől. A cég tavaly zárta be kambodzsai dohánygyárát, hollandiai sodródohány csomagoló üzemét és egy elosztó központját az angliai Bristolban.

Mint azt Dr. Komoróczki István, a Debreceni Dohánygyár vállalati kapcsolatok igazgatója az Indexnek elmondta, az alkalmazottak nagy részét kénytelenek lesznek elbocsátani. Ugyanakkor a társaság magasabb kártérítést biztosít, mint azt a munka törvénykönyve előírja, s cégek bevonásával megpróbálnak munkát keresni a májustól munkanélküli dolgozóknak.

Két év után roló

A Reemtsma 1991-ben vásárolta meg a Debreceni dohánygyárat, amit aztán - a cég tovább 13 gyárával együtt - 2002-ben vásárolt fel az Imperial Tobacco. Komoróczki szerint az új tulajdonos már a megvásárlás pillanatától kezdve tervezte új üzemeinek átszervezését, s azok harmonizálását régi gyáraival, tehát a debreceni gyár bezárása évek óta napirenden volt. Azért választották a májusi időpontot, mert az uniós csatlakozás után már bármely tagállamból vámmentesen hozhatják be a cigarettát Magyarországra, így a gyártásáthelyezés ebből a szempontból nem növeli meg a cigaretták árát.

Új szerkezet

A cég közleményében azzal magyarázta mostani döntését, hogy a termelékenység fokozása és a működés hatékonyságának további javítása érdekében kénytelen átalakítani európai dohánygyárainak szervezetét. David Cresswell, az Imperial Tobacco csoport gyártásért felelős ügyvezető igazgatója elmondta: "Versenyképességünk fenntartása érdekében folyamatosan csökkentenünk kell a csoporton belüli jelentős gyártási kapacitás-fölösleget".

A tulajdonos döntéséről ma tájékoztatást kaptak az érintett gyárak dolgozói, az Üzemi Tanács és a gyári szakszervezetek. Az angol Imperial Tobacco Group tulajdonában lévő Reemtsma a magyar piac nagyjából húsz százalékát ellenőrzi.