Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Bezár a debreceni dohánygyár

2004.01.27. 09:31
A Népszabadság értesülései szerint várhatóan bezárja debreceni dohánygyárát a Reemtsma. A társaság a jelek szerint részben a csökkenő cigarettafogyasztás miatt hagy fel az itteni termeléssel.
Átszervezi magyarországi tevékenységét a Reemtsma Debreceni Dohánygyár Kft. Ennek részeként a Reemtsma várhatóan bezárja debreceni cigarettagyárát. A Davidoff, a West, a Symphonia, a Moon, a Pakli, a Mustang és a Főnix cigarettamárkák azonban aligha tűnnek el a hazai boltokból, mert a Reemtsma a hírek szerint valamelyik környező országból látja majd el a magyar piacot.

Csökkenő kereslet

A Népszabadság szerint az angol Imperial Tobacco Group tulajdonában lévő Reemtsma döntésének hátterében részben az állhat, hogy a magyar cigarettapiac durván húsz százalékát ellenőrző debreceni céget különösen érzékenyen érintette a füstölnivaló drágulása. Termékei ugyanis zömében az alacsony árkategóriába tartoznak, így vevői nagyon árérzékenyek.

Uniós átszervezések

A kereslet visszaesése az Uniós csatlakozás után átszervezésekhez vezethet, és mivel az egri gyárat birtokló Philip Morris (PM) Csehországban, a debreceni dohánygyárat tulajdonló Reemtsma Szlovákiában, a pécsi üzemet működtető British American Tobacco (BAT) pedig Németországban is gyárt cigarettát, elképzelhetőek a közeljövőben hasonló gyárbezárások. Az erről szóló híreket azonban valamennyi érintett cáfolta.

Készeres adóterhek

Kétségtelen tény, hogy a cigaretta jövedéki adójának folyamatos emelése nehéz helyzetbe hozta a hazai dohányipart, 17 hónap alatt 95 százalékkal nőttek a gyárak adóterhei. A januári, 35 százalékos adóemelést a vevőik elvesztésétől rettegő gyártók egyszerűen "lenyelik". Az ágazatban dolgozók ugyanakkor az Uniós csatlakozás után a legális cigarettaforgalom húsz százalékos visszaesését és ezzel párhuzamosan a jelenlegi forgalom húsz százalékára rúgó feketekereskedelem megduplázódását jósolják, s tartanak a legális importtól is.

Az alacsonyabb adók miatt a nálunk dobozonként 440 forintba kerülő cigarettáért a szomszédos Szlovákiában 282 forintot, Szlovéniában pedig 380 forintot kell fizetni. Sőt, mivel Magyarországon az adószint magasabb az Európai Unió által megkövetelt, a kiskereskedelmi ár 57 százalékát kitevő minimumnál is, a Népszabadság szerint néhány régi tagállamban is olcsóbban lehet füstölnivalóhoz jutni.