Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Aggasztó a deficit mértéke

2006.03.08. 07:40
Egy kijózanító pofonnal ér fel a költségvetési deficit februári értéke. A büdzsé mintegy 300 milliárd forintos hiánnyal zárt a múlt hónapban, ez az egy évvel korábbi másfélszerese.
Igen aggasztó, mellbevágó hírrel szolgált a Pénzügyminisztérium a februári államháztartási deficit közzétételével. A múlt hónapban a büdzsében közel 300 milliárd forintos, egészen pontosan 295,1 milliárdos hiány képződött.

Tavalyelőtt ugyanekkor még csak 122 milliárddal, egy éve pedig megközelítően 200 milliárddal költött többet bevételeinél a központi kormányzat három alrendszere. Ezzel az első két hónapban az egész évre tervezett 1546 milliárdot kitevő deficit 28 százaléka már "összejött".

Több kiadás, több bevétel

Kellemetlen meglepetésként lehet értékelni az adatot, még annak ellenére is, hogy a múlt hónap közepén nyilvánosságra hozott prognózisnál 2,5 milliárddal kisebb lett a tényleges hiány. Tavaly nyár óta ugyanis a tárca az előre jelzettnél rendre 20-40 milliárddal jobb egyenleggel rukkolt elő - ez kommunikációs szempontból jól jött a József nádor téren -, és ez a sorozat szakadt meg most.

A PM mindenesetre a közleményében kiemeli, hogy a becsültnél némileg kedvezőbben alakult a februári szaldó. Figyelmeztető jel, hogy a központi költségvetés kiadásai mintegy 35 milliárddal túlteljesültek, a tb-alapok költése pedig 10 milliárddal múlta felül a prognosztizáltat; ebben elképzelhetően szerepet játszott a parlamenti választások időpontjának közelsége. Igaz, mindkét alrendszernél a tervezettnél magasabb bevételek szinte teljesen ellensúlyozták a túlköltést.

Az elkülönített állami pénzalapoknak köszönhető a prognózisnál hajszálnyival kisebb hiány, hiszen ennél az alrendszernél 4 milliárddal lett jobb az egyenleg. A szakminisztériumnál a legutóbbi tájékoztatón azt hangsúlyozták: minden rendben van, a folyamatok kedvezőek, és kézben tartják azokat. Pontosabb képet a jövő héten esedékes részletes tájékoztatón kaphatunk, ahol a tárcának lehetősége van arra is, hogy a márciusra vonatkozó becslésén módosítson.