Emőke
-4 °C
9 °C

Nálunk lesz a legnagyobb hiány az EU-ban

2006.06.14. 09:15
Levonta az unió államháztartási mérlegével kapcsolatos politikai végkövetkeztetéseit Brüsszel, és erről közleményt adott ki tegnap este. Az éves beszámolón túl nyilvánosságra hozták a deficit előrejelzéseket is: Magyarországon hét százalékot várnak - ez a legnagyobb az EU-ban.

A várakozások szerint Magyarországon jövőre a hiány elérheti a 7 százalékot. Az Európai Bizottság a tavaly év végén beadott konvergenciaprogramra és a költségvetésre alapozza jóslatát, vagyis még nem tükröződik benne az Új egyensúly programja. Márpedig ezzel Veres János pénzügyminiszter szerint az eredeti célkitűzésnek megfelelően 2008-ra teljesítheti Magyarország az euró bevezetéséhez szükséges deficitkritériumot. Magyarország szeptemberben nyújtja be Brüsszelnek a kiigazításokat tartalmazó, felülvizsgált konvergenciaprogramot.

Nyomunkban a portugálok

A korábban vártnál rosszabb (4, illetve 3,5 százalékos) hiányt jósol a Bizottság Csehországban és Lengyelországban. Az euróövezetben Portugália idén 5 százalékos hiánnyal küzd, Olaszországnak pedig 4,5 százalékos hiányt jeleznek előre. Németország, Franciaország és Görögország az idén vagy jövőre ugyancsak túllépi a 3 százalékos határt.

A megreformált stabilitási és növekedési paktum végrehajtásának első évéről készített mérleg általában kedvező képet mutat, bár több kulcsfontosságú probléma megoldása még várat magára. Az új paktum a költségvetési fegyelemre vonatkozó szabályok meghatározásának jogkörét szélesebb körben nemzeti hatáskörbe utalta, a nagyobb gazdasági ésszerűség jegyében, és ez biztosítja az országok közötti gazdasági különbségek nagyobb mértékű figyelembe vételét. A konszolidációs törekvések jobban szervezettek, tartósabbak és jobb minőségűek.

Siekeres az új paktum

A Paktum "prevenciós ágának" értékelése, azaz középtávon kiegyensúlyozott költségvetési mérleg kialakítása már problémásabb. Ez annál is inkább aggasztó, mivel az Európai Unióban - az euróövezetet is beleértve - folyamatban lévő gazdasági fellendülés nem csökkenti a további konszolidációs törekvések szükségességét - áll a közleményben.

A legnehezebb feladat még hátra van: a túlzott hiány kiigazítása mögé nézni, valamint a kialakult, egyre kedvezőbb gazdasági helyzetben középtávon kiegyensúlyozott költségvetési egyenleget elérni a konszolidációs törekvések növelése révén - mondta Joaquin Almunia, a gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztos. "Nem követhetjük el ismét a múltbeli hibákat, ha megfelelő mozgásteret szeretnénk hagyni a kedvezőtlenebb időkre, és kötelességünket teljesítve csökkenteni szeretnénk a túlzott adósságokat is."

A 2005-ös költségvetési egyenleg szerint az uniós nominális hiány a GDP 2,3 százalékára csökkent a 2004. évi 2,6 százalékhoz viszonyítva (az euróövezetben 2,4 és 2,8 százalék). Strukturális szempontból ez a GDP háromnegyed százalékával egyenértékű javulást jelent, ami a legnagyobb korrekció 1997 óta.