Piroska
3 °C
4 °C

Katona: Számolnunk kell kockázatokkal

2006.09.19. 11:54
A júliusi - vártnál nagyobb - államháztartási többlet után augusztusban is a prognosztizáltnál kedvezőbben alakult az egyenleg. A Pénzügyminisztérium így módosította a prognózisát, tízmilliárddal csökkentve az éves deficitcélt. Katona Tamás államtitkár szerint a gazdaság továbbra is dinamikusan növekszik.

A statisztikai hivatal adatai alátámasztották a Pénzügyminisztérium korábbi prognózisát, miszerint folytatódik a gazdaság dinamikus növekedése - mondta az államtitkár az augusztusi államháztartási adatokat ismertető sajtótájékoztatón. Katona Tamás kiemelte: a reálkeresetek 5,5 százalékkal nőttek az első hét hónapban, miután a 2,7 százalékos inflációhoz a bruttó átlagkeresetek 7,4 százalékos növekedése társult.

Győzelmi jelentés

Az államháztartás az egymást követő második hónapban teljesített jobban a PM-prognózisnál. Júliusban 7,8 milliárd helyett 33 milliárd forint lett az államháztartás - pénzforgalmi szemléletű, önkormányzatok nélküli - többlete. Augusztusban az előrejelzett 167,1 milliárd helyett 134,9 milliárdos hiánnyal zárt a költségvetés, így két hónap alatt 57,4 milliárddal jobb lett az egyenleg a vártnál.

A múlt havi kedvező adatok nem eseti hatások - például munkanapok-áthelyeződések - eredményei, így a PM ismét módosította az éves deficitprognózist. A háromnegyed éves hiánycél így most 1529,67 milliárd forint, míg az éves 1759,8 milliárd. Előbbit harminc-, utóbbit tízmilliárd forinttal csökkentették. A különbséget az államtitkár azzal indokolta: "Számolnunk kell bizonyos kockázatokkal", bár hozzátette, konkrétan erre utaló jeleket egyelőre nem látnak.

Sok a bevétel

Az államháztartás hiánya nyolc hónap után 1266,66 milliárd forint, ami az éves előirányzat 82,7 százaléka. Az elmúlt kéthavi kedvezőbb adatokat elsősorban a bevételek vártnál nagyobb arányú teljesülése okozza, a kiadásokat ugyanakkor érdemben nem sikerült megfognia a kormánynak. A bevételek az éves cél 67,4 százalékán vannak, tehát lényegében időarányosan teljesülnek, a kiadások viszont elérték a 70,5 százalékot.

Nyolc hónap után az időarányosnál (66,67 százalék) jóval több folyt be evából (74,6 százalék), néhány kisebb adónemből, de valamivel nagyobb az időarányosnál az áfából, a jövedéki adóból, valamint a regisztrációs és fogyasztási adóból származó bevétel is. Elmarad az időarányostól a banki különadóból, a társasági adóból és az állami vagyonnal kapcsolatos befizetésekből származó bevétel - utóbbi mindössze 11,1 százalékon van.

A kiadások között az egyedi és normatív támogatások aránya már 90 százalékon van, a családi támogatások bizonyos juttatásai is 70 százalék fölé kerültek. A költségvetési szervek is túlköltekezték magukat, összesen az éves előirányzat 80,3 százalékát költötték el, de központi beruházások kiadásai 27 százalékkal már túl is lépték az éves előirányzatot. Az adósságszolgálatra eddig 664,1 milliárdot költöttek, ami az éves cél 79,5 százaléka.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!