Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

A januári hiány az egész évre tervezett negyede

2004.01.15. 13:40
A kormány előrejelzései szerint a januári államháztartási deficit 203-250 milliárd forint körül alakul, ami az éves prognosztizált hiány 25 százaléka.
Az előzetes adatok szerint az idei januári hiány 230-250 milliárd forint lesz, ami a szokásos első havi deficitet százmilliárd forinttal haladja meg - közölte Várfalvi István helyettes államtitkár. A feltűnően magas hiány három tételnek, a hatvanmilliárdos autópálya kifizetéseknek, a Grippen vadászgépek 35 milliárdos bérleti díjának, valamint a tavalyról áthúzódó agrártámogatásoknak a következménye.

A bejelentés hatására gyengülni kezdett a forint. Az euró jegyzése 266 forint fölé került a bankközi devizapiacon.

Megvan a tavalyi végleges adat

A Pénzügyminisztérium nyilvánosságra hozta a tavalyi év államháztartási hiányát. A végösszeg 1054,3 milliárd forint szemben a tervezett 832,1 milliárd és a 2002-es teljes évi 1580,6 milliárd forinttal - tudósít az MTI. Ez a GDP 5,6 százaléka, ami megfelel a már korábban nyilvánosságra hozott előzetes adatnak. A végösszeg 126,7 százaléka a tervezettnek.

Az államháztartás bevételei kettő, míg kiadásai 4,4 százalékkal voltak magasabbak az előirányzottnál. A bevételek oldalán kevesebb folyt be a társasági adóból, a vámból és a személyi jövedelemadóból, viszont az áfa- és a fogyasztásiadó-bevétel több lett a tervezettnél, így összességében 7717,6 milliárd forinttal telt meg a kassza. A kiadási oldalon 12 százalékkal volt nagyobb adósságszolgálat, 68 százalékkal lakástámogatás 8,8 százalékkal az agrártámogatás és 4,3 százalékkal a központi költségvetési szervek kiadása, mint arra előzetesen számítottak, végeredményben 8771,9 milliárd forint kiadás terhelte a költségvetést.

Minisztercsere

Mint azt megírtuk, László Csaba pénzügyminiszter leváltását azután kezdeményezte Medgyessy Péter kormányfő, hogy nyilvánosságra kerültek 2003-as államháztartási hiány előzetes adatai. Kovács László, az MSZP elnöke a lépés indokaként a vártnál jóval magasabb, az önkormányzatok hiányával együtt akár hat százalékos költségvetési deficitet jelölte meg.

László Csaba utódja, Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az idei évre tervezett 3,8 százalékos hiány sem fog megvalósulni. Első feladataként az összességében mintegy 155 milliárd forintos költségcsökkentő csomag összeállítását jelölte meg, hogy a 2004-es évben tartható legyen az általa reálisnak mondott 4,6 százalékos költségvetési hiány.