Benedek
-5 °C
5 °C

Brutálisan eladósodott a magyar állam

2006.08.16. 13:35
Az első negyedéves 11,5 százalékról csökkent ugyan, de még így is kiugróan magas a magyar államháztartás hiánya - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank szerdán. A jegybank a negyedéves GDP-becslés alapján 8,2 százalékos deficitet számolt a második negyedévre.

A Magyar Nemzeti Bank előzetes, szezonálisan kiigazított adata szerint az államháztartás nettó finanszírozási igénye - vagyis az uniós eredményszemléletű ESA95 szabvány szerinti államháztartási hiány - a második negyedévben az időszak GDP-jének 8,2 százaléka - közölte a jegybank szerdán. Az MNB a számításnál saját negyedéves GDP becslését használta.

Kiigazítás nélkül kisebb

A szezonálisan kiigazított hiány jelentősen csökkent az első negyedévhez képest, amikor a deficit még az időszaki GDP 11,5 százalékának felelt meg a bank júliusi jelentése szerint. A szezonálisan nem kiigazított államháztartási hiány az előzetes adat szerint a második negyedévben a negyedéves GDP 7,2 százaléka volt, szemben az első negyedévi 15,2 százalékkal. Az MNB a finanszírozási igény (deficit) számításánál nem veszi figyelembe a nyugdíjreform hatásait.

A kormányzat erre az évre az nyugdíjkiigazítás nélküli, uniós szabvány szerinti államháztartási hiányt 10,1 százalékra, nyugdíjreformmal korrigáltan 8,6 százalékra várja. Az előrejelzés figyelembe veszi a június elején bejelentett hiánycsökkentő csomag hatását, valamint az autópálya-építések költségeinek a költségvetésen belüli elszámolását, amiről a múlt hónapban döntöttek.

Hetven százalékon az államadósság

Az MNB előzetes adata szerint az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti kritérium szerinti) adóssága június végén 15 537,6 milliárd forint volt. Ez az utolsó négy negyedév GDP-jének mintegy 69,6 százalékát tette ki a magán-nyugdíjpénztárak államháztartáson kívüli elszámolása esetén.

Az előzetes júniusi adósság 563 milliárd forinttal haladja meg a márciusi értékeket, amikor az adósság-GDP arány 68 százalék volt az MNB júliusi tájékoztatása alapján. Magyarország ESA95 államháztartási hiánya 2005-ben a GDP 7,5 százalékát, nyugdíjkiigazítással 6,1 százalékát tette ki. Tavaly év végén az adósságráta - a nyugdíjreform hatásával való kiigazítás után - a GDP 58,4 százalékára rúgott.