Auguszta
-3 °C
2 °C

Kétszer kettő most is öt

2006.03.31. 14:12
Az idei hiány "4,7 százalékot fog kitenni ... melyhez hozzá kell számolni a Gripen vásárlások miatti 0,3 százalékot" - elkészült az államháztartásról szóló jelentés.
Ma küldi el Magyarország az Európai Bizottságnak és az Eurostatnak az államháztartás helyzetéről szóló jelentést, melyet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a Magyar Nemezti Bank (MNB) és a Pénzügyminisztérium (PM) készített.

Idén autópálya helyett Gripen

A PM úgy látja, hogy az idén az államháztartás uniós módszertan szerinti hiánya az eredeti pályának megfelelően alakul, vagyis 4,7 százalékot fog kitenni GDP arányosan. Ehhez azonban a közlemény gyorsan hozzáteszi: ehhez "... - a korábbi jelzéseknek megfelelően -hozzá kell számolni a Gripen vásárlások miatti 0,3 százalékot". A matematikai fejtörő szerint így a deficit 4,7 plusz 0,3, vagyis öt százalékos lesz.

A kormányzat retorikája megegyezik a tavalyival: szeptemberben, mikor kiderült, hogy nem lehet az autópálya elszámolásokat kihagyni a költségvetésből, Veres János pénzügyminiszter úgy fogalmazott: "a hiány 3,6 százalék lesz, plusz az autópálya-építés".

A tavalyi hiány 6,1

A dokumentum szerint az államháztartás uniós módszertan szerint számolt hiánya az elmúlt évben a tervezettnek megfelelően alakult, a bruttó hazai termék 6,1 százalékát tette ki. A 6,1 százalékos adat azonban már csak a tavalyi év második felében került elő: a kormányzat eredeti tervei szerint a 2005-ös hiánycél 3,6 százalék lett volna, melyet az elemzők folyamatosan hangoztatot kétségei ellenére egészen az őszig tarthatónak mondtak.

Az államháztartás hagyományos, pénzforgalmi múlt évi mérlegéről a Pénzügyminisztérium már korábban közölt adatot. E szerint a pénzforgalmi egyenleg tavaly a vártnál és az előirányzatnál egyaránt kedvezőbben alakult. A hiányprognózis - önkormányzatok nélkül - a múlt évben 1 023 milliárd forint volt. Ezzel szemben a tényleges deficit közel 40 milliárd forinttal kevesebb: 984 milliárd forint lett.

A kormányzati szektor adóssága 2005-ben a maastrichti kritériumnak számító 60 százalék alatt volt, a bruttó hazai termék 58,4 százalékát tette ki - áll a jelentésben.

Nagy emberek garantálják

A PM közleményében kiemeli, hogy az államadósságra vonatkozó adatért a Magyar Nemzeti Bank, a költségvetési adatért pedig a Központi Statisztikai Hivatal felelős, és a jelentést az intézmények felelős vezetői látták el kézjegyükkel.

Valószínűleg ugyanúgy, mint -- ha lesznek -- a később megjelenő módosításokat is.