Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Tízezer 199 forintos jegy fogyott

2006.05.09. 14:12
Kedden délben elindult a Delta Budapestről New Yorkba tartó közvetlen járata, délelőtt pedig leszállt a Ryanair Londonból Sármellékre érkező gépe. Kezdődik az igazi szezon a légiközlekedésben.

Alig néhány héttel azután, hogy a Malév napivá tette New York-i járatát, az egyik legnagyobb amerikai légitársaság állít konkurenciát a vonalon. A Delta az új nonstop, azaz átszállás nélküli járatot Budapest és New York között a kezdeti időszakban heti öt alkalommal repüli, ám ezt az utasok igényei szerint a későbbiekben bővíteni fogja. Augusztus 3. és szeptember 30. között naponta indulnak járatok. Az amerikaiak arra számítanak, hogy a járatnyitás költségei már egy éven belül megtérülnek. Ezáltal nyereséges lesz az útvonal, amely a korábbi években még nem bonyolított olyan forgalmat, hogy megérje önálló járatokkal előállni.

Ferihegy: 4,5 százalék Amerikából
Tavaly a ferihegyi utasforgalom 4,55 százalékát adták az amerikai állampolgárok. Az USA és Magyarország között 78 755 utas közlekedett. Az észak-amerikai kontinens másik jelentős célállomását adó országba, Kanadába 60 353-an utaztak. Az észak-amerikai forgalom tavaly 3,1 százalékkal nőtt 2004-hez képest - áll a Budapest Airport közleményében. A Delta Air Lines új járatával 49-re nőtt a ferihegyi repülőtérről közlekedő menetrend szerinti légitársaságok száma. Az amerikai az idén már a negyedik új légitársaság.

Az első hónapkra a Delta a foglalások alapján 70-80 százalékos kihasználtságra számít, mondta el Glen Hauenstein, a társaság alelnöke, aki szerint az igazi próbatétel a téli időszak lesz. Ekkor ugyanis a turisták helyett az üzleti utasoknak kellene eltartaniuk a járatot, de bíznak abban, hogy az európai télből például Florida kedvelt célpont lehet. A Delta a JFK repülőtérre érkezik, és a SkyTeam légiszövetség tagjaként - és saját járataiból is - számos, New York-i átszállással elérhető célpontot kínál. Csak a JFK repülőtérről szeptemberre összesen 141 napi járat indul 67 nemzetközi célállomás felé, köztük 13 új nonstop belföldi járattal, 5 új transzatlanti célállomással és a légitársaság első járatával Dél-Amerika és New York között.

Angolok, nyár, Balaton

A nyárra koncentrál a Ryanair is, amelynek első, London-Sármellék járata kedden szállt le a balatoni reptéren. A vadonatúj, 189 utas befogadására alkalmas Boeing 737-800 típusú járatok hetente három alkalommal - kedden, csütörtökön és szombaton - fognak közlekedni London-Stansted repülőteréről a sármelléki FlyBalaton repülőtérre. A Londonból Sármellékre, valamint a Sármellékről Londonba tartó első járatok szinte összes helyét lefoglalták - köszönhetően persze az akciós, 199 forintos jegyáraknak, amelyeken a bevezető kampányban közel 10 ezer jegyet adtak el.

Eddig a Magyarország kereskedelme és idegenforgalma szempontjából a legjelentősebbek közé tartozó Németországba, Dániába, Svájcba közlekedtek járatok a FlyBalaton reptérről. A hazánkba érkező brit turisták száma folyamatos növekedést mutatott az elmúlt 10 évben. 2005 februárjában Nagy-Britannia Németország után második legjelentősebb partnerünkké vált. Más küldő országoktól eltérően a brit vendégforgalom az év nagy részében kiegyenlített. A britek Budapest mellett a Balatont és Nyugat-Dunántúlt keresik fel legszívesebben.

Új gépek a SkyEurope-nál

Két újabb B-737-700 Next Generation gép állt forgalomba a SkyEurope színeiben - jelentette be a cég. A vadonatúj 149 férőhelyes gépek a legújabb technológiának megfelelően extra szárnyvégekkel vannak felszerelve, ezeknek köszönhetően 2-4 százalékkal is csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás. Így a kerozin áremelkedése sem érződik meg a jegyárakban. A két újabb géppel együtt nyáron már összesen 16 darab B-737-es gépből álló flottával közlekedik a SkyEurope Airlines. A társaság a nyári szezonban elsősorban a tengerparti célpontokra koncentrál. A prágai bázis megnyitását követően bejelentett hét úti célt hamarosan további kettő követi. Június 3-tól már Splitbe és Dubrovnikba is lehet repülni. A Budapestről elérhető célpontok is bővültek, Nápoly immár a magyar fővárosból is elérhető menetrend szerinti járattal.