Demján: A kormány felejtse el az uniós szabályokat

2008.11.05. 13:01
A jelenlegi válságos helyzetben a kormánynak kell segítséget nyújtania abban, hogy a kereskedelmi vállalkozások számára a hitelkamatok ne emelkedjenek 8 százalék fölé, és abban is, hogy sikerüljön megtartani az állásokat. A kormány felejtsen el egyes uniós szabályokat, mint például a versenysemlegesség - fogalmazott Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke az Európai Kereskedelem Napja alkalmából tartott szakmai találkozón szerdán Budapesten. Bajnai Gordon gazdasági miniszter egyebek közt arról beszélt, hogy a kormány tárgyalásokat kezdett nemzetközi bankokkal annak érdekében, hogy elegendő pénz álljon a gazdaság rendelkezésére.

Magyarország elkerülte a pénzügyi összeomlást, ellenkező esetben akár 420 forint is lehetett volna az euró, aminek következtében kereskedelmi cégek tízezrei mentek volna csődbe, emberek százezrei kerültek volna utcára - mondta Demján Sándor. A VOSZ ügyvezető elnöke méltatta a magyar kereskedelmet, amely szerinte a rendszerváltás után a leggyorsabban felzárkózó területe volt a gazdaságnak.

Most azonban sok kereskedelmi vállalkozás kerül nehéz helyzetbe, mert például drágábban és kevesebb árut tudnak vásárolni - hangsúlyozta Demján. Ezért az állam feladata segíteni abban, hogy a hitelkamatok ne kerüljenek 8 százalék fölé. Az Európai Unió önző, nem hozta létre azt a pénzügyi alapot, ami a tőkeszegény országoknak tudna segíteni, ezért Magyarország ne szégyelljen ütközni az EU-val. A bankok feladata, hogy teremtsenek elegendő pénzt a vállalkozások számára - mondta még Demján.

Az egyik legismertebb hazai üzletember arról is beszélt, hogy a fogyasztás visszaesése miatt sokan kerülhetnek utcára, ezért az állam feladata az is, hogy segítsen megtartani az állásokat. Más országok is így tesznek, ezért a kormány felejtse el az olyan uniós szabályokat, mint a versenysemlegesség, ilyen helyzetben mi ne legyünk eminens tanulók - jelentette ki Demján Sándor.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter azt hangsúlyozta, hogy a magyarországi kereskedelem a maga évi több, mint 6 ezer milliárd forint forgalmával a bruttó hazai termék 12 százalékát állítja elő, ezért a nemzetközi válság hatása erőteljes erre az ágazatra is. Bajnai elmondta, hogy egyes elemzések szerint a világ pénzpiacáról a korábbi pénzmennyiség 20 százaléka tűnt el. Ezért tárgyalásokat kezdtek annak érdekében, hogy nemzetközi pénzintézetek teremtsenek elegendő pénzt a magyar vállalkozások számára - közölte a gazdasági miniszter.  • Hírek
  • Hírek