Demján lefelezte terveit

2008.12.08. 12:28
Másfél éve a beruházások értékéhez mérve még akár 85 százaléknyi hitelfinanszírozáshoz is hozzá lehetett jutni, most azonban a hitelszûke miatt ez az arány 60-65 százalékra zsugorodott: a Trigránit leállította terveinek felét.

Megfelezi fejlesztési elõirányzatait a TriGránit a romló pénzügyi környezet miatt, írta a legnagyobb közép-kelet-európai ingatlanfejlesztõ cég elnökét idézve a hétfõi Financial Times. Demján Sándor a londoni gazdasági napilapnak úgy fogalmazott: a csoportnak másfél éve hozzávetõleg 8 milliárd euró értékû tervezete volt, és "ennek most mintegy 50 százalékára összpontosítunk ... és a futamidõt is megnöveltük".

A Financial Times szerint 4 milliárd eurónyi tervezett beruházás "ejtése" mellett a vállalat a megmaradt beruházásokat is halasztja, akár öt évvel is. Demján Sándor a lapnak azt mondta: a cég már egy éve látta, hogy szûkös likviditási idõszak következik, ezért visszafogta tervezeteit.

Szabó Zsolt, a vállalat beruházási igazgatója a piaci folyamatokat illusztrálandó elmondta: másfél éve (a beruházások értékéhez mérve) még akár 85 százaléknyi hitelfinanszírozáshoz is hozzá lehetett jutni, most azonban a hitelszûke miatt ez az arány 60-65 százalékra zsugorodott.

Michael Smithing, a Colliers ingatlan-tanácsadó cég budapesti partnerigazgatója "megfontolt lépésnek" nevezte a fejlesztések visszafogását, mondván: most a készpénzkészletek halmozásának idõszaka van. Hozzátette: tõkehiányos helyzetrõl van szó, de az ingatlanfejlesztõk cégek adósságot használnak, és ez "nagyon nehézzé kezd válni".

A Financial Times szerint a TriGránit olyan vegyes célú városközponti beruházási terveket tartott meg, amelyek modellje a budapesti Westend bevásárló-, iroda- és szállodaközpont; ilyenek épülnek már Zágrábban, Ljubljanában és Szentpéterváron, valamint lengyel és román városokban.  • Hírek
  • Hírek