Mátyás
-6 °C
1 °C

Demján szerint a gazdaság vészhelyzetben van

2003.07.08. 11:55
A magyar gazdaság vészhelyzetben van, ezért az államnak azonnal be kell avatkoznia, mondta Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke a Népszabadságnak adott interjújában.
Magyarország versenyképessége csökkent, mert a környező országokhoz képest magasabb a társasági és a személyi jövedelemadó, nálunk drágább a munkaerő és komoly tétel az iparűzési adó is, véli Demján. A vállalakozó szerint ebben a félévben afrikai szintre csökkent a bejövő tőke aránya.

Közterhek csökkentése

Az elmúlt tizenhárom évben folyamatosan duzzadt a bürokrácia, így a cseppet sem olcsó állam eltartása egyaránt terhet jelent a munkaadók és munkavállalók számára. Demján úgy véli, már most a közterhek drasztikus csökkentésére lenne szükség, mert csökkenő bevételei miatt előbb-utóbb úgy is erre kényszerül az állam. Az ismert vállalkozó szerint az adott helyzetben négypárti konszenzusra lenne szükség, hogy a kormány meg merje tenni a szükséges lépéseket, és a legközelebbi választások során az ellenzék ne használja saját kampánycéljaira a kényszerű intézkedések megtételét.

Külföldi munkavállalók kellenek?

A VOSZ elnöke bírálta a felsőoktatásra jellemző túlképzést: a szakmunkásképzés sorvadóban van hazánkban, egyes befektetések azért nem valósulhatnak meg, mert nincs megfelelő szakképesítésű munkaerő. A felsőoktatásban képzésszűkítést sürget, míg a szakképzésben gyors fejlesztés lát szükségesnek. Szerinte áthidaló megoldásként addig is vendégmunkaerőt kellene foglalkoztatni, mert ha nincs megfelelő munkaerő, akkor a befektetők elvándorlásával kell számolni, ami katasztrófához vezethet.