Mátyás
-6 °C
1 °C

Demján is előrehozott választásokat szeretne

2008.05.15. 15:39
Ha nem történik változás, a következő tíz év kudarc lesz Magyarország számára, és egyre jobban leszakad az ország a környező államokhoz képest, mondta Demján Sándor csütörtökön. A vállalkozói érdekképviseleti szervezet, a VOSZ elnöke azt mondta: olyan kormány kell, amelynek többsége van, és reformokat hajt végre. Ha nem sikerül ilyet teremteni, jöjjenek az előrehozott választások.

A vállalkozásoknak olyan kormányra van szükségük, amely többséggel rendelkezik, és az ország felzárkóztatása érdekében azonnal reformokat hajt végre, mondta Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnöke csütörtökön. A szövetség álláspontja szerint, ha nem biztosítható a többségi kormányzás, akkor a politikai pártoknak - nemzeti konszenzussal - szakértői kormányt kellene létrehozniuk, ha ez nem sikerül, akkor előrehozott választást kell tartani.

A szövetség ügyvezető elnöke a jelenlegi helyzetről úgy vélekedett: ha nem történik változás, a következő tíz év kudarc lesz Magyarország számára, és egyre jobban leszakad az ország a környező államokhoz képest. Demján szerint a környező országokhoz képest Magyarország lemaradása tragikus, a kialakult helyzetért, a felelőtlen politizálásért nemcsak a pártok hibáztathatóak, hanem azok is, akik mindezt hagyták, köztük a vállalkozók, a sajtó, az értelmiség.

A VOSZ a jövőben radikálisabban kíván fellépni az ország érdekében, mondta az elnök, aki azt is hangoztatta: a szövetség szerint meg kellene vizsgálni azt is, hogy miért kerül egy-egy beruházás, például az autópálya-, vagy a metróépítés többe, mint más országokban. Szomorúan említette meg, hogy a VOSZ-nak nem sikerült elérnie a külső környezethez igazodó adórendszer magyarországi bevezetését. "A külföldi tőke elkerüli az országot a magas adóterhek miatt" - emelte ki.

Az egykulcsos adó bevezetése illúziót keltene, mert a mostani gyakorlatban az a gond, hogy miközben a minimálbér adómentes, addig az átlagbér a felső kulccsal adózik az szja-ban. Arról is beszélt, hogy a szövetség javaslatot dolgoz ki például arról, hogy a magasabb üzemanyagárak miatt a költségvetésbe befolyó többlet áfa-bevételt az üzemanyag jövedéki adójának mérséklésére kellene fordítani.