Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Demján Sándor: nagykoalíció kellene

2005.12.08. 09:43
Demján Sándor, a TriGránit, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, és a Gazdasági és Szociális Tanács elnöke a Világgazdaságnak adott interjújában azt mondta, itt az ideje egy ideiglenes nagykoalíciónak, hogy beinduljanak a szükséges reformok. Demján szerint tulajdonképpen minden terület reformra szorul, ráadásul ha rövid időn belül nem lesz versenyképes Magyarország, akkor "több évtizedre nagyon sötét jövő elé nézünk" - fogalmazott.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) a politikai pártok számára pontozásos rendszert dolgozott ki. Demján Sándor elnök szerint ugyanis nem szabad elhinni, ha a politikusok azt mondják, olyan reformot akarnak, ami mindenkinek jó.

Kérdés-válasz-értékelés-számonkérés

A Világgazdaságnak adott interjúban elmondta, a rendszer a kérdés-válasz-értékelés-számonkérés elv alapján működik majd. A harminc gazdasági szervezetet tömörítő szövetség pontozza a pártprogramokat, majd számonkéri a megvalósítást. Demján szerint a gazdasági szervezeteknek valódi kényszerítő ereje lesz, de csak akkor, ha ezzel párhuzamosan a sajtó is "felvilágosít, rámutat, bírál".

Elsősorban a bérekkel kapcsolatos rendszer átalakítására koncentrál a VOSZ, Demján szerint a szövetség számára az a legfontosabb, hogy megakadályozza a munkaerő kiáramlását az országból. "A teljes bérköltség mintegy kérharmada kerül az államhoz, s csak a maradék egyharmada a munkavállalóhoz. Magyarországon például egy munkavállaló után hatvan százalékkal több adót és járulékot szednek be, mint Szlovákiában" - fogalmazott az interjúban. Az elnök szerint a kisebb, de alkalmazottait jól megfizető állam, a közigazgatási, az egészségügy, az oktatás és a nyugdíj reformja is elengedhetetlen.

Nagykoalíció

Demján Sándor az interjúban azt is kifejtette, hogy az országnak jót tenne egy nagykoalíció, "még ha csak egy évre, átmenetileg is" - fogalmazott. Ez az időszak elegendő lenne arra, hogy beinduljanak a szükséges reformok, és versenyképes legyen Magyarország.

Az euró bevezetéséről a TriGránit elnök azt mondta, 2010-re nem lesz új pénznem, kivéve ha a kormány "nagyon drasztikus" lépéseket nem tesz, de erre Demján szerint nincs szükség. Egy nyugodt program jobb lenne, és "akkor sincs probléma, ha csak 2012-ben lesz euró Magyarországon, csak végre be kellene tartani, amit mondunk."

Demján gazdasági szempontból sötét jövőt prognosztizál az országnak. "ha nem sikerül megreformálni és versenyképessé tenni Magyarországot, akkor több évtizedre nagyon sötét jövő elé nézünk" - fogalmazott