Márk
13 °C
28 °C

'Gyurcsánynak most azt kell bizonyítania, hogy hazafi'

2006.04.27. 16:43
Változásra van szükség a gazdaságpolitikában, reformokra, amelyeket csak széles társadalmi és politikai konszenzus mentén lehet megvalósítani - nyilatkozta Demján Sándor a Népszabadságnak. Az üzletember azt mondja, a piac nem lesz türelmes, a halogatásnak a forint összeomlása lehet a vége.

Gyurcsány Ferencnek szüksége van a gazdaság támogatására ahhoz, hogy akár saját pártjával szemben is elfogadtassa a szükséges változásokat - nyilatkozta a Népszabadságnak Demján Sándor. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének és a Gazdasági és Szociális Tanácsnak az elnöke a lapnak adott interjújával kapcsolódott be a gazdasági szereplők reformkampányába.

Magyarország egyik leggazdagabb embere szerint "a parlamenti padsorokban polgármesterek és zömmel olyan képviselők ülnek, akiket az állam tart el. Ők valószínűleg ellenzik majd az apparátus jelentős leépítését vagy az állami kiadások lefaragását". Demján azt mondja, ezeknek a politikusoknak tudniuk kell: a választásokat nem az MSZP és nem is az SZDSZ nyerte meg, hanem Gyurcsány Ferenc. "Most is rajta múlik minden. Azt már bizonyította, hogy rendkívül tehetséges politikus, hiszen vesztett helyzetből hozta ismét kormányzati pozícióba a baloldalt. Most azt kell bizonyítania, hogy hazafi" - fogalmazott az üzletember. Hozzátette: most dől el, miként emlékeznek meg Gyurcsányról a történelemkönyvek, és ez csak rajta múlik. "Ha bátran nekiáll, és meggyőzi Magyarországot a reformok szükségességéről, ha azzal a lendülettel fog neki a változtatásnak, amellyel megnyerte a választásokat, semmi sem állíthatja meg" - ecsetelte Demján.

Megközelítésében a gazdaság szereplői által a hét elején közzétett kiáltvány lényege ugyanaz, mint amit a VOSZ is összefoglalt a korábban kiadott tíz pontjában. Változásra van szükség a gazdaságpolitikában, reformokra, amelyeket csak széles társadalmi és politikai konszenzus mentén lehet megvalósítani - mondta. A kiáltványt aláíró tizenhat szervezet tagjai egyébként a gazdaság 85-90 százalékát képviselik, mind a taglétszámukat, mind pedig a GDP-előállításában elért részesedésüket tekintve. Ebből a szempontból nem érdekes, ha az egyik vagy másik kisebb munkáltatói szervezet azzal akar feltűnni, hogy nem csatlakozik - reagált a körülményre, hogy Széles Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke kimaradt az akcióból.

Az üzletember a GSZT elnökeként kezdeményezni fogja, hogy a kormányfőjelölt még a parlament alakuló ülése, a kormányprogram elfogadása előtt hozza el a terveit a szociális tanács ülésére, és vigye el az OÉT plenáris ülésére is. "Vitassuk meg a lehető legszélesebb körben a kormány programját, munkáltatók, szakszervezetek, a befektetők és a civil szféra, valamint a tudomány képviselőivel együtt" - mondta a Népszabadságnak Demján. Szerinte szeptemberig nem lehet várni a konkrét lépésekkel, a piac nem lesz türelmes. A halogatásnak a forint összeomlása lehet a vége - vetítette előre. "Nem volna tanácsos, ha az új kormány az önkormányzati választások miatt, esetleg a belső ellentétek okán vagy bármi másra hivatkozva halogatná a szükséges reformokat" - magyarázta.