Ágnes
-1 °C
2 °C

Demján: 400-500 forintos euró jöhet

2006.05.02. 16:57
A gazdasági ügyekben politikai konszenzust szorgalmazó Demján Sándor szerint a kormányprogram elkészítése a kormány feladata, de kialakításába, véleményezésébe a gazdasági szereplőknek bele kell szólniuk. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke úgy látja, átfogó reformokra van szükség. Ezáltal átmenetileg minden réteg nehezebb helyzetbe kerül, de ha nem lépünk, összeomlás fenyeget.

Szerencsétlen dolog volt, hogy Bokros Lajos megszületett - mondta saját bevallása szerint ironikusan a volt pénzügyminiszternek egy alkalommal Demján Sándor. A VOSZ ügyvezető elnöke azzal magyarázta megállapítását, hogy miközben amit Bokros tett, az szükséges és jó volt, az ország elkerülte az egyébként néhány évvel később szükségszerűen bekövetkezendő teljes gazdasági összeomlást. Így nemhogy nem kellett a nulláról, a "romokon", teljes körű reformmal újjáépíteni az országot a kilencvenes évek második felében, de a politika kapott néhány évet, hogy a Bokros-csomag biztosította lauffal tovább odázza a reformokat.

Kiürül az ország

Amelyek a nagyvállalkozó szerint viszont nem halogathatók tovább. Meglátása szerint külföldön már nem hisznek nekünk, és amikor befektetésekről, tőkemozgásról már néhány fiatal elemző dönt különböző mutatók alapján, ez azzal a következménnyel járhat, hogy a forint és kötvénypiacon jelenlevő forró tőke bármikor távozhat az országból. Demján Sándor szerint 400-500 forintos euróval és évtizedekig tartó nagyon komoly problémákkal kell szembenéznie az országnak, ha a kormány nem lép az államháztartás és a versenyképesség rendbetétele érdekében. A VOSZ-vezető egy további riasztó képet is felvázolt, amely szerint ha a gazdasági összeomlás bekövetkezik, az ország kiürül. A munkaképes, aktív korú lakosságot felszívja a nyugat-európai munkaerőpiac, itt maradnak az idősek és inaktívak, illetve megjelennek a máshonnan betelepülők.


Demján: hallatja a hangját

Átmenetileg kell az eva

Demján, aki ezúttal a hivatalos meghívó szerint bemutatta a VOSZ korábban is ismertetett javaslatát, már engedett is a saját csomagjukból. Miközben a javaslatokban arra buzdították a pártokat, hogy duplázzák meg az eva értékhatárát, a tájékoztatón már csak az átfogó reformok híján átmenetileg szükséges kényszermegoldásként értékelte az adónemet. Hangsúlyozta: hosszabb távon az egyenlő adóterhek jelentenek megoldást. Ugyanakkor a munkabérek kapcsán úgy vélekedett, meg kell fordulnia annak a jelenleg 1/3-2/3-os aránynak, amelyben ma a teljes bérköltség kétharmada az államhoz folyik be, különféle adók és járulékok formájában. Az Index kérdésére, hogy miért nem komplett adóreformcsomaggal állnak elő a gazdasági szereplők, Demján hangsúlyozta: nem az ő feladatuk kormányprogramot írni, azt szeretnék, ha a célokban lenne egyetértés a gazdasági és külön a politikai szereplők között is. Kiemelte azt is: az átalakítás nem lesz fájdalommentes egyik rétegnek sem, és máris jelezte, akár a társasági adó emelését is elképzelhetőnek tartja.

A VOSZ szerint csökkenteni kell az államháztartás jelenleg a GDP 49 százalékára rúgó kiadásait. Ennek egyik kulcseleme a közigazgatási és az önkormányzati reform lehet. Demján szerint az egyébként bürokratikusnak mondható Ausztriával összehasonlítva is legalább 30 százalékos létszámleépítésre van szükség a közszférában. Ugyanakkor kitért arra, megengedhetetlen, hogy az esetek jelentős részében tényleges fizetést kapó önkormányzati képviselők révén az ország ennyi politikust tartson el.

Sok a pszichológus, kevés a mérnök

Alapvető szerkezetátalakítást sürgetne Demján az oktatásban is: miközben a szakképzési pénzeket szerinte ellenőrizetlenül pumpálják az ilyen vállalkozásokba, az egyetemek több pszichológust nevelnek, mint mérnököt, így a gazdaságból hiányzik a jól a képzett munkaerő.

A VOSZ - összhangban a zömmel gazdasági kamarák által szignált kiáltvánnyal - azt szeretné elérni, ha a kormányprogram alakítása során érvényesíthetnék a gazdasági szereplők véleményét. Demján - az Index kérdésére megerősítve, hogy az kiáltványhoz az előzetes bejelentések ellenére nem csatlakozó, Széles Gábor vezette MGYOSZ-ra is utal - "teljesen elhibázottnak" minősítette azt az érdekképviseletet, amely utólag, egy már kész programot véleményezve akar változásokat elérni.

Ugyanakkor a VOSZ jelezte: az ajánlásaikra a pártoktól írásban megkapott válaszokban foglaltak teljesítésével és betartásával a későbbiekben folyamatosan szembesítik a pártokat, "rendszeres és folyamatos kontrollt" ígérnek. (A vállalások értékelése, a pártok pontozása ezúttal elmaradt. Az Index korábban értékelte a pártokat a VOSZ szempontjai szerint, és a nekünk küldött válaszaikat is közzétettük.)