Judit
3 °C
7 °C

Demján venné meg az M5-öst?

2003.09.04. 11:18
A Demján Sándor nevével fémjelzett TriGránit-csoport szerepet kaphat az M5-ös autópálya üzemeltetésének kivásárlásában - értesült a Népszabadság. A TriGránit cáfol.
A Demján Sándor nevével fémjelzett TriGránit-csoport szerepet kaphat az M5-ös autópálya üzemeltetésének kivásárlásában - következtetnek szakértők a gazdasági tárca és az M5-öst üzemeltető AKA Rt. tulajdonosai között folytatódó tárgyalások alapján. A Népszabadság szerint a megbeszéléseken közvetítőként jelent meg Bartha Ferenc, a TriGránit elnöke - állítólag a legnagyobb AKA-tulajdonos, a francia Bouygues felkérésére. Bartha azonban tagadja, hogy részt vett volna a megbeszéléseken.

Simulékonyabb partner

A kabinet évek óta szeretné a matricás rendszert bevezetni az Európa legdrágább autósztrádájaként emlegetett M5-ösön. A tárgyalások eddig nem vezettek eredményre. Továbbra sincs határozott elképzelés arról, hogyan vonhatná be a matricás rendszerbe az M5-ös autópályát a kormányzat.

Az államnak közvetlen pénzügyi terhet nem jelentő megoldást kétségkívül az jelentené, ha a mostani - meglehetősen kemény tárgyalópartnernek bizonyuló - AKA-tulajdonosokat egy simulékonyabb csoport váltaná fel. A TriGránit és az autópályákat felügyelő gazdasági tárca kapcsolatát erősíti, hogy a minisztérium közigazgatási államtitkára korábban Demján Sándor cégének tanácsadója volt - írja a Népszabadság.

Csak ígérgetnek

Egymást érik a kormányzati ígéretek az Európa legdrágább autópályájaként emlegetett M5-ös díjainak mérséklésére. A magyar sztrádaügy gordiuszi csomóját Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter ígérete szerint januárban vágják majd át.

A nagy ígérgetés közepette az autósok és az M5-ös menti települések lakói a matricával autózók számára júliusban beígért 30 százalékos díjkedvezményre is hiába várnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?