Emőke
-4 °C
9 °C

Devizában megéri a személyi hitel

2004.12.20. 08:11
A deviza alapú konstrukciók bevezetésével a klasszikus, fedezet nélküli személyi kölcsönöknél is megjelentek az egy számjegyű kamatajánlatok. Az olcsónak tűnő hiteleknél ugyanakkor több dologra érdemes figyelni, így például a megszokottnál több járulékos költségre.
Nemrégiben még a szabad felhasználású deviza alapú jelzáloghitelek jelentettek vonzó alternatívát a személyi kölcsön hagyományos konstrukcióihoz képest, ám ezek több lényeges területen is eltérnek a klasszikus személyi kölcsönöktől. Az első a fedezet szükségessége: a jelzálogbejegyzés miatt a kölcsön futamideje alatt az ingatlan nem mobilizálható. A másik eltérés a jelzálog típusú kölcsönökre jellemző járulékos költségek (értékbecslés, közjegyzői, földhivatali közreműködés díja), amelyekkel az ügyfélnek a deviza alapú hiteleknél megszokott árfolyamkockázaton felül még számolnia kell. Nagyobb THM

A piacon egyre-másra jelennek meg a deviza alapú klasszikus személyi kölcsönök, amelyek között már egy számjegyű kamattal kecsegtető is akad. Bár ezek a termékek némileg tényleg olcsóbbak a forint alapúaknál, több dologra is érdemes odafigyelni velük kapcsolatban. Csakúgy, mint a forint alapú termékeknél, a kamat és a teljes hiteldíjmutató (THM) mértéke az igényelt hitelösszeg növekedésével párhuzamosan csökken, tehát aki mindössze pár száz ezer forintos hitelt igényel, viszonylag drágán juthat hitelhez.

A járulékos költségek palettája szélesebb a forinthitelekénél, a kezelési költségen és a hitelbírálati díjon felül esetenként folyósítási díjjal, illetve konverziós jutalékkal is számolnia kell az ügyfélnek. Ezek eredőjeként a THM esetenként akár a forinthiteleknél megszokottakat is megközelítheti.

Svájci frank és euró

Az Erste Bank svájci frank és euró alapon is árul személyi kölcsönt, a kamat az előbbinél akár 8,25 százalékos is lehet. Extra tételként folyósítási költséget számol fel a bank, amely a szerződött összeg 1,5 százaléka, de minimum 30 svájci frank, illetve 20 euró.

A HVB Bank a forint alapú termékéhez hasonlóan a deviza alapú személyi kölcsöneit is akciós feltételekkel kínálja, a kedvezmény mértéke egy százalékpont. A HVB is csak folyósítási jutalékot számol fel a kamaton és a kezelési költségen felül, annak mértéke egy százalék, de minimum 40 euró, illetve 70 svájci frank.

A Kereskedelmi és Hitelbank szintén felszámol folyósítási díjat, amely a futamidőtől függően a hitelösszeg egy vagy két százaléka, de legalább tízezer forint.

A Magyar Külkereskedelmi Bank euró alapú személyi kölcsönt kínál, a kamaton és kezelési költségen felül a hitelösszeg 1,5 százalékát kitevő folyósítási jutalékot számít fel. A hitelintézet három- és ötmillió forint közötti kölcsönösszegnél évi 8,65 százalékos kamattal kínálja a hitelt, egymillió forint alatt viszont 14,60 százalékos kamattal kell az ügyfélnek számolnia.

A Raiffeisen Bank euró és svájci frank alapú konstrukciót is tart a palettán, akár hatéves futamidő mellett is. A bank az alapköltségeken felül 1,5 százalékos hitelbírálati díjat kér, amely minimum 10 ezer forint. A bank konverziós jutalékot is felszámít.