Túl sok a devizahitel

2008.05.07. 07:41
A devizaalapú hitelezés lassítását szeretné elérni Magyarországon és Romániában Andreas Treichl, az osztrák Erste Bank vezérigazgatója.

A bankvezér, aki egyben az Erste román leányának, a BCR-nek az elnöke is, egyeztetést kezdeményezett Simor András jegybankelnökkel és román kollégájával, Mugur Isarescuval - nyilatkozta a romániai Ziarul Financiar üzleti lapnak.

Treichl szerint már az elkövetkező hat hónapban nagy esély van arra, hogy olyan kezdeményezések születhessenek, amelyek a lehető legnagyobb mértékben fékezzék a devizában történő hitelfelvételt. Így a két ország (Románia és Magyarország) az egyik legsebezhetőbb pontjától szabadulna meg, olyantól, amely a külföldi elemzők szemében kockázatnövelő tényező - mondta Treichl.

Az elmúlt hat-nyolc hétben folytatott megbeszéléseken nemcsak a magyar és a román, de az Európai Központi Bank figyelmét is sikerült a témára irányítani. A legnagyobb problémák a devizában felvett hitelekkel Romániában és Magyarországon vannak. Mindkét országnak alapvető érdeke a jelenség lefékezése - fejtette ki az osztrák bankár. Treichl szerint Románia vonatkozásában egy nem diszkriminatív megoldási lehetőség lehetne például a Román Nemzeti Banknál elhelyezendő kötelező banki tartalékképzés drasztikus módosítása: a devizában történő hitelkihelyezést5 százalékra vagy nullára vigyék le a lej, és 90 százalékra növeljék a devizák esetében.

Treichl reményei szerint megszerzi a többi, devizahiteleket nyújtó bank támogatását. A román jegybank üdvözli a kezdeményezést, szomszédunkban a devizahitelezés hatalmas expanzión ment keresztül a tavalyi év eleje óta, jelenleg csaknem 1,4 milliárd euró értékű a hitelvolumen, ez csaknem 900 százalékos növekedést jelent.

A Magyar Nemzeti Bank későbbre ígért választ. Idehaza a lakossági devizaalapú hitelek állománya március végén már meghaladta a 3800 milliárd forintot, ez a teljes portfólió hozzávetőleg 60 százalékát jelenti. A magyar háztartások többnyire svájci frankban adósodnak el � az euróhitelek állománya mindössze százmilliárd forint körül mozog.  • Hírek
  • Bankszámla