Lenke
14 °C
28 °C

Növekedve csökkentek a devizahitelek

2008.07.01. 07:16
Nem meglepő módon a lakosság eladósodottságát májusban is jelentősen csökkentette az erős forint - derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból.

A háztartásoknak nyújtott hitelek állománya az előző hónaphoz viszonyítva 90,6 milliárd forinttal, 6260,6 milliárd forintra csökkent. Az összes változáson belül a forintban nyújtott hitelek állománya 20,9 milliárd forinttal nőtt, a devizahiteleké pedig 111,5 milliárd forinttal esett. Így a korábbi töretlen és jelentős dinamizmus után április-májusban több mint egy százalékponttal csökkent a devizahitelek részaránya.

Ez azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy mellőzöttebbé váltak volna a devizakölcsönök. A tranzakciók értéke ugyanis 102,6 milliárd forintot tett ki, miközben az állományt 214,1 milliárd forinttal apasztotta az árfolyamváltozás.

A háztartási betétek állománya ugyanekkor 97,7 milliárd forinttal, 6326,6 milliárd forintra mérséklődött. A devizabetéteknél az MNB tájékoztatása szerint az árfolyamok ilyen alakulása mellett is 7,9 milliárd forint volt a növekmény az előző havihoz képest.

A betétek az erős forintnak köszönhetően a márciusi fordulat után (akkor 78 milliárd forint volt a hitelek javára a különbség) áprilisban és májusban is 70 milliárd forint körüli értékben meghaladták a hiteleket. Persze ennek az adatnak az értékeléséhez nem árt felidézni, hogy egy évvel korábban még majdnem 900 milliárd forinttal vezettek a betétek. A cégeknél nemcsak a betét-, de a hitelállomány is csökkent.

Májusban a teljes vállalati devizahitel-állomány 328,7 milliárd forinttal maradt az előző hó végi állomány alatt, 3674,8 milliárd forint lett. A változáson belül 203,4 milliárd forint csökkenés az árfolyamváltozással magyarázható, a 125,3 milliárd forintos apadás viszont tranzakcióból származott.