Piroska
-1 °C
5 °C

Lakáshitel: még mindig a deviza a nyerő

2005.09.23. 10:20
A lakosság továbbra is elsősorban devizában adósodik el, amikor ingatlant vásárol - állítják a Napi Gazdaság által megkérdezett pénzintézetek.
A CIB Banknál a devizaalapú lakáshitelek az állomány több mint 90 százalékát teszik ki, hasonló arányokról számoltak be a Raiffeisen Banknál is. Az OTP Banknál az újonnan igényelt hitelek fele devizaalapú, írta a Napi Gazdaság. A Raiffeisennél elmondták, hogy az idén nem is számítanak látványos változásra, hiszen összehasonlítva a piaci forintalapú hitelek és a svájcifrank-, illetve az euróalapú lakáshitelek teljeshiteldíj-mutatóját (THM), még az ismert árfolyamkockázat mellett is a devizahitelek mellett érdemes dönteni.

Az OTP-nél azonban úgy vélik, a forintkamatok tovább mérséklődnek majd, ami apaszthatja a devizaalapú konstrukciók korábban tapasztalt növekedési ütemét. A CIB szakemberei szerint a támogatott hitelek kamatképzésének alapjául szolgáló referenciahozamok további csökkenése vezethet ahhoz, hogy a devizakölcsönök új hitelállományon belüli rendkívül magas aránya visszaessen.

Érdekes módon a pénzintézetek kivétel nélkül lanyha hitelkeresletről beszélnek, ám saját adataival mindenki elégedett. Többen is számítanak emellett arra, hogy az ingatlanpiaci verseny árcsökkentő hatása élénkítheti majd ezt a piacot is. A bankok még bíznak abban, hogy a támogatási rendszert az eddiginél "optimálisabbá" teszi a kormányzat.

A bankok közötti verseny és a piaci stagnálás egyébként a jelek szerint a hiteldíjakra kevés hatással van, de egyre könnyebben lehet kölcsönhöz jutni. Ma már az ingatlanfedezet értékének magasabb hányada mellett lehet hitelt felvenni (vagyis ugyanarra a lakásra nagyobb összegű hitel igényelhető, mint korábban). Jelentős engedménynek számít a bankoktól az is, hogy a csak minimálbért igazolók is juthatnak kölcsönhöz, s csökkent az elvárt munkaviszony hossza is: többnyire elegendő, ha az igénylő már letöltötte a próbaidejét.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft