Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Népszerű a devizakölcsön

2004.04.05. 08:35
A bankok az ingatlanhitelek terén az igények ugrásszerű növekedéséről számolnak be, igazán sikeresnek azonban a devizaalapú konstrukciók számítanak.
A tavaszi idő felpezsdítette a lakáshitelpiacot is. A bankok egy része a kereslet ugrásszerű növekedéséről számolt be. A helyzet azonban a hitelpalettától függően elég jelentősen eltér. Igazán nagy fellendülést ugyanis a devizaalapú hiteltermékeket kínáló pénzintézetek tapasztalnak.

Svájci frank

A CIB Banknál elmondták, hogy különösen kedveltté vált svájcifrank-alapú lakáskölcsön termékük. Sokan a támogatott hitelek helyett is ezt a konstrukciót választják, sőt szép számmal akadnak olyanok is, akik korábban felvett hitelüket is erre szeretnék cserélni. A forintalapú hiteleknél az Inter-Európa Banknál (IEB) is jóval keresettebbek a devizaalapúak és kérdésünkre hasonló választ adtak az Erste Banknál is. Még a jelzálogbankárok is a devizahitelek térnyerésére számítanak.

Gyuris Dániel, a Földhitel- és Jelzálogbank Rt. vezérigazgatója szerint, ha a forinthozamokban nagy változás nem lesz, akkor az idei lakáshitel-felvételből akár 35-40 százalékos részesedést is elérhetnek a devizaalapú konstrukciók. Nagy Csaba, az OTP Jelzálogbank Rt. vezérigazgató-helyettese azonban úgy véli, bár idén a forinthitelek vetélytársává válik a devizahitel, de azért a forintalapú marad a domináns. A bankár szerint ugyanis az emberek óvatosak, mivel az autóhiteleken már megtapasztalták a devizahitelek kockázatait. Mint kifejtette: amennyiben a Magyar Nemzeti Bank csökkenti a kamatokat, s olcsóbb lesz a forinthitel, érdemesebb ezt választani, még akkor is, ha valamivel drágább a devizaalapúnál.

Nagy Gyula, a HVB Jelzálogbank vezérigazgatója úgy gondolja, hogy a devizahitelek eleinte az ötmilliós felső összeghatárú támogatott forinthitelek kiegészítői lesznek. Így az árfolyam és kamatkockázat is másképp alakul. Az OTP-csoport, a HVB-bankcsoport és az FHB is bevezeti idén devizaalapú lakáshiteleit. Nagy Csaba szerint ez még komolyabb elemzéseket igényel, főleg kockázati oldalon. Mint a vezérigazgató-helyettes kijelentette, az ilyen termékeknél szigorúbb hitelbiztosítéki arányt állapítanak meg, mert ha a forint leértékelődik, a fedezet értéke is csökken. Nagy Csaba emlékeztetett, hogy a májusi EU-csatlakozással kinyílik a piac, így a külföldi bankok is kínálhatják majd Magyarországon devizában denominált termékeiket.

Élénkülés

Az OTP-bankcsoportnál a befogadott (jelzáloglevél- és kiegészítő kamattámogatású) hitelek együttesen 10 milliárd forintot tettek ki, ami lényeges élénkülés a februári néhány milliárd forint nagyságú befogadáshoz képest, de jócskán elmarad a tavaly márciusi 35 milliárdtól. Ugyancsak dinamikus a bővülés az FHB-ban, ahol Gyuris Dániel kérdésünkre elmondta, hogy a saját hitelezés a februári mintegy egymilliárdos hitelbefogadásról 2,2 milliárd forintra nőtt, ez a tavalyi azonos időszakban mért 4 milliárdos befogadás 55 százalékát teszi ki. Ehhez hozzávéve az FHB-partnerbankokat a kép máris derűsebb, azoknál ugyanis további 5-5,5 milliárd forint hiteligénylést adtak be az ügyfelek, az FHB ingatlan-értékbecslési adatai alapján.

A HVB Jelzálogbank vezérigazgatója, Nagy Gyula elmondta, hogy az új lakásra adott hitelek terén márciusban élénkülés mutatkozott, az év első két hónapjához képest, sőt a március folyamán megkötött szerződésszám már nem marad el a HVB Jelzálogbanknál megszokott havi volumentől. Nagyobb a visszaesés a használt lakásokra vonatkozó hiteleknél, s ezért várhatóan lesz csökkenés a refinanszírozási üzletágban - tudatta a HVBJ-vezér.