Ágnes
-1 °C
2 °C

Nincs még baj a devizahitelekkel

2005.10.17. 07:40
Most a 253 forintos euró csupán négyszázalékos emelkedést jelent a legalacsonyabb, 243 forintos árfolyamhoz képest. Ez csak annak jelent ugyanennyi többletköltséget, akinek éppen a csúcs heteiben folyósították a hitelét.
Nem emelkedik annyira az euró és a svájci frank árfolyama, hogy az valódi problémát jelentsen a deviza-lakáshitelt felvett ügyfeleknek - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője a Világgazdaságnak. Most a 253 forintos euró csupán négyszázalékos emelkedést jelent a legalacsonyabb, 243 forintos árfolyamhoz képest, ám ez csak annak jelent ugyanennyi többletköltséget, akinek éppen a csúcs heteiben folyósították a hitelét. A Raiffeisennél 2006 első felére kismértékű emelkedést várnak, 255 forintos euróárfolyammal.

Az Európai Központi Bank évek óta nem emelt kétszázalékos kamatán, a svájci jegybank ugyanakkor 2004 májusa óta mintegy 55 bázispontot emelt az alapkamatán, amely jelenleg 0,80 százalékos. Ezzel együtt még mindig jelentős a kamatelőny a piaci alapú forinthitelekhez képest. A támogatott lakáshitelekkel szemben sem járt rosszul az a devizahitellel, akinek mostanában egy kicsit nőttek a részletei, bár az utóbbi évben annyira megszigorították a hitelfelvételt, hogy már nem is nagyon érdemes összehasonlítani a kettőt - mondta az elemző. A Raiffeisen az európai kamatszintben 3-4 éves távon kis emelkedést valószínűsít. A svájci kamatszint szerintük 3 százalékra, az euró pedig 3 és 3,5 százalék közé nőhet 2008-2009-re. (A lakossági adósok többségét az előbbi érinti jobban.)

Hogy problémát okozzon az árfolyamváltozás, elemzők szerint legalább tíz százalékot meghaladó gyengülésre volna szükség, ez az euró esetében 275 forintos, a svájci frankénál 175 forint körüli árfolyamot jelentene. A kamatváltozás is egy százalék körül jelentkezik bénítóan a havi törlesztőrészletekben, ám erre sem az euró, sem pedig a svájci frank esetén nincs esély. Szakértők számításai szerint a legtöbbeket érintő svájci frank alapú hitel minden negyedszázaléknyi (25 bázispontos) változására mintegy 900 forinttal, és az árfolyam minden százalékváltozására 300 forinttal nő vagy csökken a havi törlesztőrészlet egy ötmillió forintos, húszéves futamidejű lakáshitel esetében. Így az alapesetben 36 ezer forintos részlet - 160 forintos svájci frank árfolyamon felvett hitelnél - egyszázalékos kamat- és tízszázalékos árfolyam-emelkedésnél 43 500 forintra nőhet.