Ödön
1 °C
11 °C

Új bank mutatkozott be Magyarországon

2007.05.24. 16:49
Állami projektek finanszírozására specializálódott a ma bemutatkozott Dexia Kommunalkredit Bank. A bank öt éven beül piacvezető lenne Magyarországon, ehhez az idén 400 millió eurót, 2009-ig kétmilliárd eurót helyezne ki.

A Dexia Kommunalkredit-csoport aktívan támogatja az infrastruktúra fejlesztését Magyarországon. Osztrák piacvezetőként az államháztartási finanszírozás területén testre szabott finanszírozási megoldásokat kínálnak az egészségügyi, szociális lakásépítési, közlekedési, államháztartási vagy energiaipari és környezeti infrastruktúrát érintő projektek megvalósításához - közölte Reinhard Platzer, a Dexia Kommunalkredit Bank (Dexia-Kom) vezérigazgatója.

Az infrastruktúra kiépülésének elősegítéséhez azonban az állami oldalnak is meg kell tenni a szükséges lépéseket. Platzer ezért egy infrastrukturális platform létrehozását javasolja, mely lehetővé tenné az alternatív finanszírozási megoldások megvitatását, teret nyitna a költségvetést kímélő finanszírozási lehetőségeknek, koordinálná az európai uniós támogatások megszerzését és összehangolná a társfinanszírozási mechanizmusokat az önkormányzatokkal.

A know-how-transzfer biztosítása érdekében nagy hangsúlyt kell fektetni a jelentősebb partnerekhez fűződő kapcsolatra is, mint például az EIB vagy a kereskedelmi bankok. A Dexia-Kom ügyvezető igazgatója, Mosnier Zsuzsanna szerint ahhoz, hogy Magyarország felzárkózzon az EU-15-ök szintjére, jelentős infrastrukturális befektetések kellenek. Az idén egyébként 400 millió euró, 2009-ig kétmilliárd euró kihelyezésre számítanak.

Az anyavállalat, a Dexia Kommunalkredit Bank jelenleg több fiókteleppel is rendelkezik Szlovákiában, Lengyelországban, Magyarországon, Romániában, Csehországban és Bulgáriában és ezekben az országokban állami projektek finanszírozására specializálódott. A csoport mérlegfőösszege tavaly meghaladta a 650 milliárd eurót. A bank öt éven belül vezető pozíciót szeretne elérn a régióban, így Magyarországon is a közszféra-finanszírozásban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?