Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Beindul a dezinfláció?

2004.10.11. 07:52
Idén szeptemberben a 12 hónapra visszatekintő infláció 6,9 százalékos lehetett az elemzők várakozásai szerint. Hét százalék alatti mutató a dezinfláció kibontakozását jelezné.
A piaci elemzők az infláció további stabil lassulására számítanak, az augusztusi 7,2 százalékos év/éves áremelkedés után szeptemberre 6,9 százalékot mutat a NAPI-konszenzus. Az adatot kedden közli a KSH. Hétszázalékos vagy ez alatti inflációs ráta tanúsíthatja a dezinfláció kibontakozását, így erősítheti a fokozódó, az állampapír-piaci hozamokban is megmutatkozó kamatcsökkentési várakozásokat a monetáris tanács október 18-i "kamatos" ülése előtt - véli Pintér András, az Inter-Európa bank elemzője. Az elemző szerint "kezd beépülni" egy 50 bázispontos vágás. Augusztushoz mérten 0,3 százalékpontos emelkedést mutat a konszenzus. A piac év végére 6,18, az év átlagában 6,88 százalékos inflációt vár - mindkét érték alacsonyabb az egy hónappal korábbi várakozásoknál.

Az elemzők egyöntetűen csendes hónapnak tartják szeptembert, semmiféle speciális egyszeri tétel nem volt, abban is egyetértés van, hogy a ruházati termékek árszintje emelkedett az új őszi-téli kollekciók megjelenésével. Hasonlóan ítélik meg az üzemanyagok árainak változását: várhatóan lesz elmozdulás, ám nem komoly mértékű. Az erős forint miatt az olajárak emelkedése ellenére is csak mérsékelten emelkedtek az üzemanyagárak. A dohányárak jövedéki adójának növekedése viszont valószínűleg mérsékelte az inflációs ráta csökkenésének ütemét.

Szezonális hatások és olaj

Az élelmiszerárak mozgását azonban eltérően ítélik meg. Van aki szerint a szezonális hatások miatt az élelmiszerek árai a korábban vártnál kevésbé emelkedik, mások úgy vélik, hogy a szezonalitás felfelé húzza az indexet. A szeptemberi inflációra pozitív hatással lehetett az élelmiszerek árának alakulása, a tartós fogyasztási javak körében tapasztalható akciók, egyes elektronikai termékek folyamatos áresése - véli Suppan Gergely, a Takarékbank szakértője. Pintér szerint azonban vége a nyár végi kedvező szezonális hatásoknak.

Hasonló álláspontot képvisel Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője. A következő hónapokban várhatóan számottevően erősödik a bázishatások szerepe az infláció csökkenésében. Az év hátralevő részében az infláció csökkenését várjuk, köszönhetően egyrészt az erős forintnak, másrészt a 2003. novemberben bekövetkezett jelentős fogyasztói áremelkedés kiesésének - mondta Németh Dávid, az ING Bank szakértője. Eltérően ítélik meg az elemzők az olajár- és a dollárkockázatot.

Egyesek szerint a folyamatosan gyenge dollár miatt az idén nem várható az üzemanyagok árának jelentős emelkedése, hosszabb távon azonban az olaj magas ára jelentős kockázatokat hordoz magában. Mások viszont úgy vélik, hogy az olaj és az olajtermékek árváltozása, illetve a forint/dollár árfolyam alakulása komolyabb mértékben is befolyásolhatja az üzemanyagárakat. Az év hátralevő részében várhatóan elmarad a gázáremelés, az élelmiszerek árai sem nőnek a tavalyi hasonló időszakhoz hasonló mértékben, októberben azonban emelkednek a távhődíjak.