Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Olcsóbb lehet a diákhitel

2004.09.03. 08:28
A kormány árfolyamgaranciát vállalt a deviza alapú diákhitelre, melynek köszönhetően hosszú távon csökkenhet a kölcsönök kamata, és újra megjelenhet a működésiköltség-fedezet és a kockázati felár ám a diákoknak mégsem kell majd többet fizetniük.
A kormány a múlt héten 6,8 milliárd forint erejéig, maximum tíz éves időtartamra árfolyamgaranciát vállalt a Diákhitel Központ Rt. (DK) refinanszírozásához szükséges devizahitel felvételéhez. Az árfolyam-garancia a Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül felvett hitelhez kapcsolódik, ami azt jelenti, hogy az MFB - amennyiben a DK így dönt - tovább finanszírozza majd a központot.

Fedezet

László Boglár, az MFB szóvivője a NAPI Gazdaságnak elmondta: szükség esetén 48 órán belül meg tudják szervezni a DK számára a hitelfelvételt, amely - az MFB beiktatása, illetve az árfolyam-garancia miatt - olcsóbb lehet, mintha kereskedelmi bankon keresztül venne fel devizahitelt a DK. Őri András, a DK kommunikációs igazgatója szerint a központ feladata, hogy a lehető legolcsóbban szerezze be finanszírozási forrásait, a mostani döntéssel ezek a lehetőségeik szélesedtek.

A devizahitel ugyanakkor a kormányzat költségeit is csökkenti. A DK a soron következő félévre továbbra is 11,95 százalékos kamatszinten nyújtja a diákhitelt, annak ellenére, hogy a forinthitelekből, illetve kötvénykibocsátásokból származó átlagos forrásköltsége az elmúlt fél év során legalább egy százalékkal megemelkedett. (Az első félévi négy diákhitelkötvény-kibocsátás 10,46 és 11,79 százalékos kamatszinten történt.)

A stagnáló kamatszint miatt az előző szemeszterben a hitelkamatban megjelent 0,33 százalékos működésiköltség-fedezet elpárolog, s a korábbi két százalékos kockázati felár is jelentősen lecsökken majd az elkövetkező időszakban. A kieső összeget ugyanakkor vélhetően a költségvetésnek kell fedeznie a diákhitelezés idei támogatására szánt - eddig fel nem használt - négyszázmillió forintból.

Olcsóbb lesz

A másik út, a kamatemelés elmaradásából származó veszteségek elhatárolása a DK mérlegét csúfítaná tovább, ami az októberben induló új kötvényprogram előtt nem túl vonzó megoldás. A devizahitelektől joggal remélt átlagos forrásköltség-csökkenés ugyanakkor visszahozhatja a mostani tanév során a kamatból kimaradt elemeket akár úgy is, hogy a hitelkamat még ezek megjelenése mellett is csökken a jövő év elején.

Más kérdés ugyanakkor, hogy mire is elég a kormányhatározatban szereplő 6,8 milliárd forint. A DK az elmúlt tanév során összesen 24,6 milliárd forintnyi hitelt folyósított a felsőoktatásban szereplő hallgatóknak, a második félév első utalási napján - mivel a legtöbben élnek azzal a lehetőséggel, hogy az öt hónapnyi juttatást egy összegben kapják meg - 7,721 milliárd forintnyi hitelösszeget utalt a DK a hallgatói bankszámlákra. A mostani keretösszeg mint látható, az első utalás jelentős részét - de nem egészét - lenne képes fedezni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!