Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Az állam veszít, a dohányosok nyernek?

2004.12.16. 08:42
A British American Tobacco és a Philip Morris is hatvan forinttal csökkentette termékének az árát, a Pall Mall és a Multifilter a teljes hazai piac tizenhat százalékát adja. A legális kereskedelemben hárommilliárd szállal csökkent a forgalom egy év alatt.
A British American Tobacco (BAT) a közelmúltban jelentette be egyik legnépszerűbb terméke, a Pall Mall árának hatvan forintos csökkentését, s nem sokat váratott magára a hazai dohánypiac másik nagy szereplőjének a válasza. A Philip Morris az azonos kategóriájú és árú termékének, a Multifilternek az árát ugyanis szintén hatvan forinttal mérsékelte decemberben. Ezáltal mind a Multifilter, mind a Pall Mall középkategóriás termékből alsó kategóriás cigarettává vált a piacon.

Nem tervezték

Házi Katalin, a Philip Morris kommunikációs osztályvezetője elmondta, cége eredetileg nem tervezte termékének átpozícionálását, árcsökkentésük e meglehetősen árérzékeny piacon mindössze a konkurens követése. Az azonban, hogy az eddig viszonylag követhető tendenciákba e lépések mennyire zavarnak bele, valamint hogy a konkurencia, a piac 14 százalékát birtokló Imperial Tobacco, illetve a hat százalékos részesedéssel bíró Continental hogyan reagál, nem tudható.

Egy viszont már biztos: a központi költségvetés megérzi az árcsökkentésből származó adóbevétel-kiesést. Jelenleg az évi 15 milliárd szálas piacból a Pall Mall öt százalékot, míg a Multifilter 11 százalékot ellenőriz. Ez éves eladásban 120 millió doboz cigarettát tesz ki, a jelen árak esetében ez az államháztartásnak dobozonként 26 forintos, tehát összesen 3,12 milliárdos bevételkiesést jelent.

Pontos számításokat persze nehéz lenne végezni, mert a piac további szereplőinek viselkedése még nem ismert. Másfelől a piacot rendkívül sok tényező befolyásolja. Azt ugyan már ismert, hogy a tavalyi 18,6 milliárd szálas forgalom 2004-re több mint hárommilliárd szállal csökkent, azonban hogy ez minek a következménye, a fogyasztói szokások változása, a feketepiac térnyerése, esetleg többen váltak meg mindennapi nikotinjuktól, nem tudható.