Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Tízezren utaltak hibásan a Diákhitel Központnak

2004.01.09. 16:46
A minimálbér változás nyomán növekvő törlesztőrészletet több, mint tízezer ügyfél nem vette figyelembe. Az MDF szerint a kamatemelés miatt veszélybe kerülhet a rendszer működése.
A diákhitel törlesztésre kötelezett 20 635 ügyfél közül mintegy 12 ezren nem a megemelt, hanem a régi törlesztőrészletet utalták át a január ötödiki határidőig, esetükben késedelmi kamatot számítanak fel - közölte Őri András, a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatója pénteken. A minimálbér januári, ötvenezerről 53 ezer forintra emelkedése miatt havi 180 forinttal 3180 forintra nőtt az idei évtől diákhitel kötelező havi törlesztő részlete. Őri András szerint a téves utalás oka valószínűleg az lehet, hogy az érintettek az év végi szabadságok miatt nem intézkedtek időben. Azoknak, akik még a régi törlesztőösszeget utalták át, a Diákhitel Központ az üzletszabály értelmében a hátralékra évi 13,92 százalékos késedelmi kamatot számít fel.

Több, mint ezer ügyfél tartozik

A kommunikációs igazgató közölte: közel ezer azoknak az ügyfeleknek a száma, akik 1-12 hónapos tartozást halmoztak fel. Félévesnél nagyobb elmaradása 8-900 ügyfélnek van, és 18 azoknak a száma, akik 12 hónapos tartozással rendelkeznek. Utóbbiaknak a napokban küldték meg az utolsó felszólítást, s ha erre postafordultával nem reagálnak, a DHK felmondja a szerződést. Ettől kezdve már nem csak a törlesztőrészleteket, hanem a kamatokkal megnövelt összeget kell átutalniuk 15 napon belül. Ha ezt sem teszik meg, az APEH-hez kerülnek az adatok, s az adóhatóság végső esetben behajtást is alkalmazhat.

Almássy Kornél, az MDF alelnöke kezdeményezte, hogy a kormány vállalja át a központtól a két százalékos kockázati kamatot, különben a februári szemesztertől legalább ilyen arányban nő majd a kamat. Őri András a felvetésre úgy reagált, hogy a következő szemeszter előtt hét nappal kell a központnak meghatároznia és közzétennie az adott tanulmányi időszakra vonatkozó kamatlábat. A kamatláb meghatározásának módját kormányrendelet rögzíti - tette hozzá. Almássy szerint kormányzati segítség nélkül évekkel is meghosszabbodhat a hitelek futamideje. Az elnökségi tag kiemelte, hogy a kamatok ilyen mérvű növekedése a rendszerbe belépők számát is visszavetheti, hiszen az a kedvezőtlenebb feltételek mellett már nem lesz vonzó a tanulók számára, így maga a rendszer működése is veszélybe kerülhet.