Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Rekordösszegű diákhitel-kifizetés

2004.03.16. 09:35
Közel nyolcmilliárd forintot utaltak át a több, mint 150 ezer igénylőnek. Ezerötszáz hallgató most vette igénybe először a diákhitelt.
A pénteki kifizetés alkalmával minden eddiginél nagyobb összeget, 7,721 milliárd forintot utaltak át a diákhitel-igénylőknek. Ennek oka, hogy a havi folyósítást kérő jogosultak a februári és márciusi, míg az egyösszegű folyósítást igénylők a teljes öt hónapos szemeszterre vonatkozó kölcsön összegét egyszerre kapták meg.

Százötvenezer igénylő

A Diákhitel Központ tájékoztatása szerint 1452 hallgató most először kapta meg igényelt hitelét, így velük együtt a diákhitel-szerződéssel rendelkezők száma 157 752-re emelkedett.

A korábbi félévkezdések alkalmával tapasztaltak szerint most is sokan, 11 592-en - tanulmányi osztályuk jelzése szerint - még nem iratkoztak be tanintézetükbe. (Nagyobb részük azért, mert erre nem is volt módjuk.)

Számukra az első kifizetés - ha a következő egyeztetés alkalmával a tanulmányi osztályuk visszaigazolja a beiratkozást - csak a következő diákhitel-kifizetési napon, április 15-én lesz lehetséges. Ekkor azonban, a megszokott módon, visszamenőleg februártól juthatnak hozzá a pénzükhöz.

Lejárt a határidő

A folyósítás felfüggesztésére, újraindítására, egyösszegű kifizetés iránti kérelem érvényesítésére a tavaszi félévben 2004. május 15-ig van mód. A február 28-a után beérkezett összeg-, illetve bankszámlaszám-módosítási kérelmeket azonban már csak a következő őszi szemeszterben lehet figyelembe venni.

Akiknek a hallgatói jogviszonya most szűnt meg, azoknak az első törlesztőrészletüket - 3180 forintot - a kiiratkozást követő hónap 5-éig át kell utaltatniuk a Diákhitel Rt. Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára.