Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Két százalékkal emelkedett a diákhitel kamata

2004.01.22. 15:08
A Diákhitel Központ Rt. (DHK) a diákhitel kamatát a tavaszi félévben a korábbi 9,92 százalék helyett 11,95 százalékban állapította meg, közölte a Napi Online.
Csillag Tamás vezérigazgató a döntés kapcsán elmondta, hogy a hitel mértékében döntő szerepet játszó forrásköltség a korábbi 7,92 százalékról 9,62 százalékra emelkedett. A DHK továbbra is érvényesíti kamataiban a múlt félévben már alkalmazott két százalékos kockázati prémiumot, új elem viszont, hogy a hitelkamatba 0,33 százalék erejéig már beépült a DHK működési költségeinek ellentételezése is.

Csillag nem akarta kommentálni a Fidesz azon indítványát, amely szerint törvényjavaslattal lehetővé tennék, hogy a munkáltatók járulékos költségtől mentesen vállalhassanak előtörlesztést, korábbi diákhitel-felvevő dolgozóik után. A diákhitel szabályai szerint a kölcsöntörlesztés összege a törlesztés megkezdésének évében, illetve az azt követő évben az érvényes havi minimálbér 6 százaléka (2004-ben ez 3 180 forint). A törlesztés megkezdését követő második évtől a törlesztőrészlet kiszámításának alapja a két évvel korábbi, éves bruttó jövedelem, vagy legalább a minimálbér hat százaléka.

A minimálbér-emelés miatt emelkedett a részlet

Mint azt korábban megírtuk, hallgatók tízezrei kerülhetnek könnyen olyan helyzetbe, hogy késedelmi kamatot lesznek kénytelenek fizetni a DHK-nak. A minimálbért, amelyhez a hitel havi törlesztőrészletét kötik, ugyanis januárban 53 ezer forintra emeltek A diákhitel törlesztésre kötelezett 20 635 ügyfél közül azonban mintegy 12 ezren nem a megemelt, hanem a régi törlesztőrészletet utalták át a január ötödiki határidőig, amire a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatója szerint az üzletszabály értelmében évi 13,92 százalékos késedelmi kamatot számítanak fel.