Paszkál
10 °C
15 °C

Nő a diákhitel törlesztőrészlete

2003.12.19. 08:35
A Diákhitel Központ (DK) Rt. legfrissebb kimutatásai szerint a 20635, már a törlesztési szakaszba ért volt hallgató közül közel nyolcszázan még egyáltalán nem kezdték meg törlesztésüket.
A Diákhitel Központ (DK) Rt. legfrissebb kimutatásai szerint a 20 635, már a törlesztési szakaszba ért volt hallgató közül közel nyolcszázan még egyáltalán nem kezdték meg törlesztésüket. Nagyjából kilencszáz főnek van hat hónapnál hosszabb idejű elmaradása, míg 18 volt hallgató több mint 12 hónapja nem fizetett törlesztést.

Felmondják a szerződést

Ők azok, akiknek január-február hónapban - ha addig sem jelentkeznek - elsőként mondja fel a szerződését a DK - tájékozatott Őri András, a DK kommunikációs igazgatója. A felmondással a teljes tartozás egy összegben esedékessé válik, s amennyiben az összeget az érintett további 15 napon belül nem fizeti meg, a követelést a DK továbbítja az APEH felé, amely azt köztartozás formájában hajtja be.

Januártól ugyanakkor a minimálbér 2004-es emelkedése miatt a hitelfelvevőknek az eddigi 3000 forint helyett 3180 forintot kell havonta törleszteniük, mivel az érvényben lévő szabályozás értelmében a törlesztés megkezdése évében, illetve az azt követő évben a hitel havi törlesztő részlete megegyezik a minimálbér 6 százalékával.

Őri Andrástól azt is megtudtuk, hogy a törlesztésre kötelezettek közel harmada - 6337 fő - túltörlesztett, tehát az előírtnál nagyobb havi részletet teljesített. A tőketartozást csökkentő előtörlesztés lehetőségével ugyanakkor 2872 ügyfél élt, ők eddig közel 100 millió forintnyi tartozást fizettek vissza idő előtt.