Edina
-12 °C
-3 °C

Diákhitel: nem csönget az APEH

2004.01.19. 10:59
Az utolsó pillanatban megkezdte egy éve esedékes törlesztését az a 18 diák, akiknek a hitelszerződés felmondásával kellett számolniuk. Februárban újabb leveleket postáz a Diákhitel Központ, melyekben kilátásba helyezik az adóhatóság bevonását.
Összeségében több, mint nyolcszáz diák nem kezdte meg hiteleinek törlesztését. Ebből 18 diák több, mint egy éve volt adós az első részlet befizetésével, ez pedig komoly retorziókat von maga után. Ha ugyanis a szerződését 2002. december 31. előtt megkötő diák egy éves türelmi időn belül nem kezdi meg hiteleinek törlesztését, akkor a velük kötött szerződést a Diákhitel Központ (DK) felmondja.

Az új szerződések esetében ez az idő már csak hat hónap. A szerződés felmondása után az APEH egy összegben hajtja be a diák összes tartozását. További kellemetlenség, hogy az érintettek adatait a bankközi adós-nyilvántartási rendszerbe is továbbítja a DK, amely lényegében lehetetlenné teszi, hogy az érintett fiatal öt éven belül bármilyen banki kölcsönt kapjon.

Mindenki megkezdte a törlesztést

Miután a DK kiküldte figyelmeztető leveleit a 18 diáknak, mindannyian megkezdték a korábban felvett hitel törlesztését - írja a Napi Gazdaság. A fentiek miatt egyelőre tehát a DK-nak nem kell megbízást adnia az APEH-nek a hitelösszeg köztartozások módjára történő beszedésére, bár februárban újabb - egyre bővülő kör számíthat arra, hogy az adóhatósággal fenyegető levelet postáz számukra a DK. A felmondott hitelek kamatokkal növelt részének beszedését az APEH ingyen végzi a DK javára - áll a Napi Gazdaságban. A hitelhez jutó 156 ezer főből 22 ezren kerültek törlesztési szakaszba, ám eddig nagyon jó a visszafizetési arány.

Mint azt már korábban megírtuk, a lelkiismeretes, de kevésbé figyelmes hallgatók tízezrei is könnyen kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy késedelmi kamatot lesznek kénytelenek fizetni a DK-nak. A hitel havi törlesztőrészlete ugyanis a minimálbérhez kötött, amelyet januárban 53 ezer forintra emeltek A diákhitel törlesztésre kötelezett 20 635 ügyfél közül azonban mintegy 12 ezren nem a megemelt, hanem a régi törlesztőrészletet utalták át a január ötödiki határidőig, amire a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatója szerint az üzletszabály értelmében évi 13,92 százalékos késedelmi kamatot számítanak fel.

További költségnövelő körülmény, a megváltozott finanszírozási források, és egy érvénytelenített diákhitelkötvény-aukció miatt a diákhitel kamata is növekedni fog. Az eddigi 9,92 százalék helyett a februárral kezdődő szemeszterben már jóval 12 százalék fölött is járhatnak a kamatok.