Gusztáv
-4 °C
1 °C

Felmondtak 120 diáhitel-szerződést

2004.04.02. 13:03
A Diákhitel Központ 120 ügyfelének küldte el a szerződést felmondó levelet. Az adósok felkerülnek a banki feketelistára is, így évekig nem kaphatnak hitelt.
A napokban a Diákhitel Központ Rt. 120 ügyfele számára postázta a diákhitel-szerződést felmondó levelét. Az érintettek a korábban kiküldött utolsó felszólításra sem rendezték tartozásukat, és törlesztő részlet hátralékuk már meghaladta a kötelezően felmondással járó, jogszabályban előírt mértéket - tájékoztatta az Indexet Őri András kommunikációs igazgató.

A szerződés felmondásának kézhezvétele után az egykori diáknak nyolc napja van arra, hogy immár nem csak a törlesztő részlet hátralékát, hanem a felmondás miatt a teljes, kamatokkal növelt tartozását egy összegben átutalja a számlára. Ha ez nem történik meg, akkor a Diákhitel Központ a adóhatóságot kéri fel, hajtsa be a tartozást.

Ezen kívül ha a tartozás meghaladja a minimálbért, az adósok bekerülnek a bankközi adósnyilvántartó rendszerbe, vagyis a bankok feketelistájára, így hosszú ideig nem kaphatnak más hitelt sem.

Mint az Index korábban megírta, januárban 18 diák szerződése került veszélybe. A szerződéseket azonban akkor nem bontották fel, mert a figyelmeztető levelek kiküldése után mindannyian megkezdték a törlesztést.

A mostani felmondást február végén, március elején 252 ügyfél részére postázott utolsó fizetési felszólítás előzte meg. A felszólító levelek hatására az adósok többsége rendezi a tartozását, vagy némely esetben igazolja, hogy időközben adatai megváltoztak és még nincs törlesztő szakban - tájékoztatta lapunkat a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatója.