Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Milliárdokat hoznak a külföldi diákok

2005.08.16. 09:10
Az orvosegyetemeken a magyar diákok után járó normatív támogatás nem fedezi a költségeket, a külföldi diákok viszont minden tanévért 2,5 millió forintot fizetnek. Így nem csoda, hogy van olyan egyetem, ahol a külföldi diákok száma meghaladja a magyarokét, írta a Napi Gazdaság.
Az egészségügyi alapellátásban dolgozó doktorok átlagéletkora 54 év, és számos hetven feletti orvos praktizál, ami elsősorban az utánpótlási problémának köszönhető. Ezzel együtt évről évre kevesebb friss diplomás orvos hagyja el az egyetemek padjait. Ezért mára már olyan területeken is orvoshiányról lehet beszélni, mint a gyermekgyógyászat vagy nőgyógyászat, holott ezek korábban "sztárszakmának" számítottak.

Mintegy tizenöt évvel ezelőtt a jelentkezők száma majdnem tízszerese volt a felvetteknek. Jelenleg hatszoros a túljelentkezés, és bár az elmúlt években ismét többen jelentkeztek, az intézményekben kevés a végzett doktorok száma. Egyes számítások szerint ahhoz, hogy ne öregedjen el a szakma és az ellátás ne lehetetlenüljön el, évente 1200 orvosnak kellene végeznie, ezzel szemben 800 körül van a friss doktorok száma.

Ez részben annak "köszönhető", hogy gazdasági okokra hivatkozva az orvosi egyetemeken egyre több külföldi tanul. Van olyan egyetem ahol a külföldi diákok száma meghaladja a magyarokét, a fizetős tanulók ugyanis akár milliárdos bevételt is jelenthetnek az intézményeknek, mivel egy tanévért 2,5 millió forintot kell "kicsengetniük". Az államilag támogatott diákok után járó normatív támogatás pedig nem fedezi a költségeket.

Szakemberek szerint, ha rövid időn belül nem változik a helyzet, az az egészségügyi ellátás ellehetetlenülését okozhatja. Az utánpótláshiány jelenleg a legnagyobb probléma az egészségügyben, mondta korábban Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Napi Gazdaságnak. Részben megszakadni látszik a mester-tanítvány viszony, ráadásul ha ebben a pillanatban több frissdiplomás kerülne a szakmába, akkor is évek kellenének, hiszen a kellő gyakorlat megszerzése hosszú évekbe telik.

Márpedig a végzős hallgatók nagy része megfontolja, hogy esetleg nyugat-európai országban kezdje meg orvosi karrierjét, egyes uniós tagországok pedig akár már a rezidensi időszakban, a szakvizsga előtt is várják a magyar orvosokat. Mindezek mellett a jövő sem túl biztató, ugyanis a 2006-tól kötelező kétszintű képzési rendszer nem adaptálható az orvosképzésre.

Magyarország 1999-ben, harminc másik országgal írta alá azt a bolognai nyilatkozatot, amelyben a csatlakozó országok vállalták, hogy összehangolják felsőoktatási rendszerüket, bevezetik a kétszintű képzést. Tavaly és az idén kísérleti jelleggel működik az új rendszer, ám 2006-tól valamennyi egyetemnek és főiskolának át kell térnie a kétszintű képzésre.

Jelenleg az orvosképzés úgy néz ki, hogy hat év egyetemi oktatás után a hallgatók általános orvosi diplomát kapnak, ezt követően kezdődik a szakmai gyakorlat, amely szintén hat-hét évbe is beletelhet, a végén szakvizsgát tesznek a doktorok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!