Benedek
-5 °C
5 °C

Diákhitel külföldi tanulmányok alatt

2004.04.08. 15:02
Jövő év végétől külföldi tanulmányok esetén is fel lehessen venni a diákhitelt - ezt szeretné elérni az oktatási tárca, és ennek érdekében októberig dolgozza ki a feltételeket.
Az Oktatási Minisztérium a pénzügyi tárcával október végéig megvizsgálja és kidolgozza annak feltételeit, hogy a felsőoktatási hallgatók 2005. decemberétől európai uniós teljes képzés esetén is vehessenek fel diákhitelt - közölte Magyar Bálint az Európai Újságíró Szövetség magyar tagozata csütörtöki, budapesti ülésén.

Agresszívan a versenybe

A szakminiszter szerint 5-10 ezer lesz azoknak a hallgatóknak a száma, akik ezzel a lehetőséggel élnek majd. A miniszter szeretné elérni azt is, hogy 2005-től részképzés esetén - ha a kinti intézményekben szerzett kreditet Magyarországon is elfogadják - "vinni lehessen" a képzési normatívát.

Magyar Bálint hangsúlyozta: fel kell készíteni a magyar felsőoktatást, hogy "agresszíven" be tudjon szállni az európai felsőoktatási piaci versenybe. Ezzel összefüggésben kiemelte az intézmények infrastrukturális állapotának javítását. A teljesítmény szerinti bérezés bevezetése, az intézmények gazdálkodási szabadságának növelése mind szükséges ahhoz, hogy az európai versenybe be tudjon szállni a magyar felsőoktatás. Ebben a versenyben egyébként a miniszter véleménye szerint jók Magyarország esélyei. Magyar Bálint jelentősen növelné a hazai egyetemeken tanuló külföldi diákok arányát is.

Utalt arra, hogy az 5,2 millió lakosú Finnországban nyolcezer a külföldi diákok száma, ezt arányosítva Magyarországon 15-16 ezernek kellene lennie. Ezzel szemben csupán háromezer külföldi diák tanul a magyar felsőoktatási intézményekben - mutatott rá a miniszter.

A szaktárca vezetője arra számít, hogy az elkövetkező években fokozottan megnyílnak a harmadik világ - például India, Kína - piacai, illetve, hogy az uniós csatlakozás után a Felvidékről, majd 2007 után Erdélyből is jelentős számú magyar diák jelentkezik.