Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Emelkedik a diákhitel törlesztőrészlete

2005.12.06. 08:38
A közel 10 százalékos emelés után kialakult 62,5 ezer forintos minimálbér eredményeként januártól 330 forinttal, 3750 forintra emelkedik a diákhitelt visszafizetők minimális havi fizetési kötelezettsége.

A hatályos jogszabályok szerint a törlesztési szakaszba jutott volt egyetemi/főiskolai hallgatók esetében a visszafizetés az első két évében a mindenkori minimálbérhez van rögzítve, annak 6 százalékát kell havonta visszautalniuk. A harmadik évtől kezdve már jövedelemarányossá válik a törlesztés: a Diákhitel Központ (DK) Rt. december 15-éig küldi ki az érintetteknek, hogy 2004. évi jövedelmük alapján mekkora összeget kell januártól fizetniük.

Mint azt Őri András, a DK kommunikációs igazgatója a NAPI Gazdaságnak elmondta, a központ nyilvántartása szerint a törlesztési szakaszban lévők száma mintegy 50 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti 50 ezer főt. A 75 ezer diákhitel-törlesztő közül 28-30 ezer fő lesz, akinek januártól már a 2006-os minimálbér 6 százalékát kell minden hónapban átutalnia a központnak, vagyis a jövedelemarányosan fizetők kerülnek többségbe. A DK az előzetes számítások szerint az év során a januárban már törlesztőktől 3,5-4 milliárd forintnyi befizetést vár. Ez a törlesztők megoszlása alapján azt jelenti, hogy a minimálbérhez kötött fizetők az év során 1,35 milliárd forintot fizetnek be, míg a közel 45 ezer jövedelemarányos törlesztőtől 2,65 milliárd forintot remél a DK.

Számtan

Ha ezeket a számokat elfogadjuk, azt mondhatnánk, hogy a jövedelemarányos törlesztési szakaszba jutott felsőoktatási hallgatók átlagkeresete 2004-ben 81 800 forint volt, ám Őri András óv a statisztikák ilyen jellegű értékelésétől. A kommunikációs igazgató elmondta: a jövedelemarányosan törlesztők körében is vannak, akiknek az APEH-nál bejelentett jövedelme nem haladja meg a minimálbért - nekik ekkor szintén a minimálbér 6 százalékát kell fizetniük.