Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

A hallgatók negyede vesz fel diákhitelt

2002.01.15. 09:34
Január 15-én 70 146 - a decemberinél csaknem 7 ezerrel több - felsőoktatásban tanuló hallgató jutott hozzá 1,986 milliárd forint összegű diákhitelhez - jelentette be a Diákhitel Rt. A mostani kifizetéssel az első szemeszterben összesen több mint 7 milliárd forint összegű hitelhez jutottak a hallgatók.
Minden negyedik hitelre jogosult hallgató döntött úgy, hogy él a diákhitel lehetőségével. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem közgazdaság-tudományi karán - az országos átlagot magasan meghaladva - 62,64 százalék kért hitelt.

A Diákhitel Rt. a hitelnyújtást jelenleg a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. által nyitott 15 milliárd forintos hitelkeretből finanszírozza, a 8,5 százalékos kamaton kapott forrást 9,5 százalékos kamaton továbbítja a hallgatókhoz. Az MFB-hitelkeret január végéig van nyitva.

Őri András, a Diákhitel Rt. szóvivője szerint a pénzpiaci helyzettől függ, hogy februártól milyen finanszírozási formát választanak. A társaság ez évtől államilag garantált értékpapírokat is kibocsáthat, a döntést az ÁKK-val együtt hozzák meg.

Baranyay László, az MFB elnök-vezérigazgatója a hitelnyújtás bejelentésekor azt is közölte, hogy a hitelkeret lejárta után megújítható, illetve felemelhető. Az MFB egyébként a társaság többségi tulajdonosa, a fejlesztési bank 2001. december 5-én szerzett ázsiós tőkeemeléssel 66,67 százalékos részesedést a Diákhitel Rt.-ben.